Стотици жители на Шумен излязоха тази вечер на протестно шествие с искане за справедливост и в подкрепа на семейството на 22-годишната студентка Светомира Станчева, която загина в жестока катастрофа.

Вижте снимки

На 28 септември колата, шофирана от младата жена, бе блъсната и преобърната на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" от джип, управляван от 18-годишния ученик Живко Кюркчиев. Момчето е карало джипа с 94 км/ч. Светомира издъхна от тежките си травми, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница. 

Полевият тест за наркотици на 18-годишния Живко показа, че той е употребил амфетамини. Дни по-късно при гледане на мярката му за неотклонение в Шуменския окръжен съд обаче бе представен резултат от кръвна проба, анализирана във Варна, който е отрицателен за наличие на упойващи вещества. Магистратите наложиха домашен арест на младежа. Междувременно волвото на Живко, което бе на полицейския паркинг в село Царев брод, където се съхраняват колите, с които са извършени тежки престъпления, пламна и изгоря напълно.

Протестиращите шуменци поискаха справедлив процес и да се спре рисковото шофиране. Те се събраха в 18 часа на мястото на инцидента. Там бяха оставени много цветя, запалени бяха и свещи. Хората издигнаха плакати с надписи "Справедлив съдебен процес за Свети" и "Да спрем войната на пътя". 

Снимка: Shum.bg

След това шествието премина по бул. "Плиска" и по пешеходната зона на бул. "Славянски" стигна до Съдебната палата.

"Тук съм, защото ние като общество, като родители трябва да подкрепим това семейство и да покажем, че сме непримирим. Трябва да има справедливост и да се изяснят всички факти и обстоятелства около инцидента. Обществото има нужда да научи истината", каза Петя Стоянова пред местния сайт "Шумен онлайн".

Снимка: shumenonline.bg

Бащата на Светомира - Анатоли Станчев, пък призова отговорните институции да си свършат работата.

"Ние имаме една единствена цел - справедливостта да възтържествува, всеки да получи заслуженото, това което му се полага. Заедно с всички наши съграждани да спрем тази война по пътищата, за да може всички деца, нашето няма да се прибере вкъщи, но всички останали да се приберат по техните домове. Това е, което мога да кажа", заяви почерненият родител, цитиран от БНТ.

Кметът на Шумен Любомир Христов се ангажира на мястото да се сложи камера, светещи знаци и нова регулация на движението.

Разследването на тежкия инцидент пък е поет от Националната следствена служба.