Стотици хора от пет град се включиха в първия по рода си за България национален "Поход за семейството" днес. Събитието бе съпроводено с българска музика, сини и розови балони, както и с розови и сини тениски за момичетата и момчетата.

Началото на похода започна от Пловдив в 11 часа от площад "Аптека Марица", в който се включиха граждани от Пазарджик, Асеновград и от съседните малки общини.

Облечени в розови и сини фланелки, с балони и плакати в ръце с надписи "Здраво семейство=на здраво общество" и "Само християнските ценности ще спасят Европа от саморазрушение", събралите се преминаха спокойно през главната улица, за да заявят, че семейството е най-ценната инвестиция и се противопоставят на опитите за посегателство върху децата чрез въвеждането на джендър-политики.

Снимка: Иван Григоров

В похода се включиха цели семейства с малките си и пораснали деца, както и младоженци със сватбени одежди. Шествието спря пред Централна поща, където бе прочетена декларация, призоваваща управляващите да приемат политики и въведат мерки за укрепване и насърчаване на брака и семейството с цел излизане от демографската криза, да се противопоставят на опитите за редефиниране на традиционните семейни ценности:

"Да защитим брака като съюз между един мъж и една жена".

"Да научим децата да бъдат добри, да дават любов" - заявиха участниците в похода.

Поход за семейството се проведе и в София на площад "Народно събрание".

Поход за семейството в София

Снимка: Иван Григоров

Поход за семейството в София

Снимка: Иван Григоров

Ето какво сподели един от организаторите Николай Колев за мотива те да бъдат тук днес:

"В обществото се случват едни процеси, които смятаме, че застрашават традиционното българско семейство и въобще начина на мислене за отношенията между хората и за семейството вътре в него. Иска ми се да се чуе ясно в българското общество подкрепата на конституционния текст, че семейството в България е между мъж и жена".

Вижте галерия от 12 снимки от Похода за семейството >>

Походът за семейството ще се проведе във Варна, Бургас и Русе. В края на това събитие в София се очаква към небето да бъдат пуснати десетки балони с надпис "За семейството от мъж и жена

"Походът" е контрашествие на гей-парада София прайд, който започва два часа по-късно пред Паметника на съветската армия.