Стотици дойдоха на опелото на 22-годишната Светомира Станчева, която загина в тежка катастрофа на 28 септември в Шумен.

"Искам да призова всички мирни граждани: бъдете малко по-съвестни във всяко свое действие, пазете хората около себе си, пазете се и вие. Аз днес изпратих своето дете по светлия й път и искам да запазя всички деца на земята и всички хора да живеят максимално добре и в спокойствие", каза бащата на момичето Анатолий Станчев, цитиран от БНР. 

Семейството е поискало разрешение от общинската администрация за мирно шествие на 7 октомври. Очаква се то да започне в 18 ч. на мястото на инцидента на кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики". 

Да подкрепят семейството на Светомира в църквата "Свети Три светители" дойдоха стотици. 

Според призив в социалните мрежи се очаква тази вечер в часа на фаталния инцидент - 21:15 ч. съпричастни шуменци да се съберат на мястото на катастрофата, в която загина Светомира Станчева.

Разследването за катастрофата в Шумен отива в националното следствие по предложение на прокуратурата в Шумен, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Шуменският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежката катастрофа във вечерните часове на 28 септември. Пътното произшествие, за което е обвиняем Кюркчиев - правоспособен водач от близо пет месеца, възникна около 21:20 часа на 28 септември на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" в Шумен между два автомобила. Вследствие на сблъсъка Светомира Станчева, управлявала едното превозно средство, почина, а возещата се до нея пътничка бе настанена в болницата в Шумен със средна телесна повреда.