Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заклейми провеждането на Луковмарш и призова държавата да забрани проявата, както е било по време на неговото управление преди две години.

"Борбата с антисемитизма и езика на омразата винаги е била водещ приоритет за правителствата на ГЕРБ. В резултат на системни усилия от страна на редица държавни институции, въпреки законовите пречки, третият кабинет на ГЕРБ успя за две поредни години през 2020 и 2021 г., да осуети провеждането на срамното и петнящо столицата и страната ни събитие, познато като Луковмарш", заяви Борисов в профила си във Фейсбук.

"След като с притеснение и нескрито съжаление проследихме възобновената миналата година грозна практика - ултранационалисти да се събират в центъра на София и с действията си да уподобяват и препращат към мрачни и срамни исторически периоди, категорично призоваваме компетентните органи в лицето на МВР, специализираните служби за сигурност и Столична община, да се върнат към времето отпреди две години и да не позволяват факелното шествие, т. нар. Луковмарш, да поставя под съмнение репутацията на България като страна на многообразието, толерантността, търпимостта и уважението", апелира Бойко Борисов.

"Като остро осъждаме всеки опит за отдаване на почит към човеконенавистнически режими и техните последователи, настояваме държавата да се придържа към вече установените във времето опит и добри практики, с които да защити честта и достойнството на всички граждани като не позволява улиците и градовете ни да се превръщат в арена на омразата", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Главният прокурор Иван Гешев и американското посолство вече се обявиха против провеждането на Луковмарш, както и политически формации.