Посолството на САЩ в София застава редом до българското Министерство на външните работи и се противопоставя на провеждането на Луковмарш. Това написаха от американското посолство у нас на официалната си страница във Фейсбук.

Ние се присъединяваме към нашите съюзници и партньори от дипломатическата общност, политическите партии и гражданското общество в осъждането на ожесточението и омразата, които Луковмарш представлява. Всички трябва да се обединим, за да противостоим на речта на омразата във всякаква форма, на антисемитизма, дискриминацията и призивите към насилие, пишат още от посолството.

Вчера от Министерството на външните работи (МВнР) публикуваха позиция, с която се обявиха категорично против провеждането на Луковмарш.

Подобни прояви са несъвместими с ценностите и обичаите на българското общество, създават разединение, предизвикват нетърпимост и вредят на страната ни, заявяват от външното министерство и отбелязват, че улиците на българската столица не могат да бъдат сцена за изява на международния екстремизъм, написаха от ведомството в позицията си.

Като приветства усилията на българските институции за противодействие на дискриминацията, нетърпимостта и омразата, Министерството на външните работи призовава за предприемане на всички необходими действия, в рамките на законоустановения ред, за предотвратяване на провеждането на Луковмарш и през 2023 г., написаха още от ведомството.

От МВнР заявяват, че ще продължат да се противопоставят на всеки опит за насаждане на омраза и разделение в българското общество, и за увреждане на международния образ на Република България.

В понеделник бе съобщено, че организацията на Евреите в България "Шалом" и представители на над 10 неправителствени организации ще подпишат декларацията "Срещу омразата, която ни разделя" - против езика на омразата и за забраната на Луковмарш.

Миналата седмица "Продължаваме промяната" и "Демократична България" излязоха с позиция, в която категорично се противопоставят на планираното провеждане на Луковмарш и всяка друга форма на неонацизъм и профашизъм в България. По-рано Изпълнителното бюро на БСП прие декларация против Луковмарш.