Стартират две кампании в подкрепа на Фондация АРТОН България, която провежда арттерапии за деца с онкохематологични заболявания. Дарения ще могат да се правят до 30 декември чрез платформата на Фондация "В помощ на благотворителността" и в DMS платформата на Българския дарителски форум. Всеки желаещ може да подкрепи инициативата с директен паричен превод по сметка BG06UBBS 80 0210 2607 2940, като изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS ARTON или дари средства онлайн, чрез посочените по-горе платформи. Кампанията за набиране на средства за Програма АРТОН е включена в инициативата "Щедрият Вторник" на Фондация BCause.

Програмата за арттерапии на Фондация АРТОН България е единствената в страната, която помага на онкоболните деца да се справят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в борбата им с коварното заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат възможност да рисуват с различни бои и техники, да изработват пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да създават кукли от плат и прежда и дори да посвирят на различни музикални инструменти.

Месечно програмата се провежда с около 50 деца в специализираните болници в страната. Целта на кампанията е да се съберат средства, за да се осигури бюджета за 2021 г. за програмата. Необходими са общо 10 000 лева за цялата година, с които да се купуват художествени материали и артпособия, хигиенни консумативи и да се заплащат логистични разходи и хонорари на специалистите арттерапевти.

"Когато след една артсесия успеете да накарате тъжно и тежко болно дете да проговори, да се усмихне, да подаде ръка, когато чуете думите на благодарност на майките за това, че се е върнала светлината в децата им - значи има смисъл от усилията и свършената работа", коментира Светлана Чивгънова, основател на първата за страната болнична Програма АРТОН по арттерапия за деца с онкологични заболявания.

Арттерапиите се провеждат в болниците "Св. Марина" във Варна, "Св. Георги" в Пловдив и "Царица Йоана" в София. Обмисля се и разкриването на извънболничен АРТОН Център за психологична грижа като се търси партньор за реализирането на идеята.

Фондация АРТОН България е основана от онкопсихолога Светлана Чивгънова. През 2011 г. екип от специалисти - онкопсихолози, арт терапевти и музикотерапевти - създава и реализира първата, и на този етап единствена, за България болнична програма по системна арт терапия за деца с рак. Провеждането на програмата започва първо в Клиника по детска хематология и онкология в Университетската болница "Св. Марина" - Варна, а от 1 април 2014 г. тя е разкрита и в останалите две специализирани клиники в университетските болници "Св. Георги" в Пловдив и "Царица Йоанна" в София.