Първият виртуален кабинет по асистирана репродукция в България започва работа от ноември, съобщи за Dir.bg Виктория Георгиева, член на Управителния съвет на фондация "Майки за донорство".

Новаторската идея е именно на фондацията, а прегледите ще бъдат осъществявани от д-р Георги Стаменов, д-р Димитър Цветков и д-р Теодора Тихомирова два пъти месечно. 

"За съжаление в България има хиляди двойки, които мечтаят за дете, но имат проблеми и не знаят откъде да започнат трудния път към родителството. За някои от тях пътуването до столицата е трудно или не могат да отсъстват от работа, затова решихме да направим още една стъпка напред. Идеята се роди, защото знаем какво означава за някои двойки разстоянието и мечтата за рожба, но и защото сме адекватни на времето, в което живеем", обясни Георгиева. 

Снимка: "Майки за донорство"

Всяка консултация ще продължава в рамките на около 40 минути, като през това време д-р Стаменов и колегите му ще разглеждат изследванията на пациентите и ще предлагат възможности и решения за проблемното зачеване. Така ежемесечно във виртуалния кабинет помощ ще получат между 12 и 15 жени и мъже. 

Всички пациенти, които искат да бъдат консултирани виртуално трябва да пишат на мейла на "Майки за донорство" - nadezhda@maikizadonorstvo.com, като оставят своя телефонен номер, имената си и кратка история на борбата си за дете.

"След това ние ще се свържем с желаещите за виртуален преглед, а по време на самата консултация д-р Стаменов ще дава насоки, за да могат пациентите да са подготвени независимо от това къде започват лечението си", допълни Виктория Георгиева.