136-сантиметровият Софкин, който е двукратен световен и олимпийски шампион по бадминтон за хора с нисък ръст, е обвиняем за това, че на 21 април т.г. в сградата на Съдебната палата в Стара Загора е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

57-годишният мъж е крещял и отправял закани, заплахи за уволнение, обидни и нецензурни реплики по отношение на служител в Регистратурата на Окръжния съд по време на изпълнение на служебните му задължения, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

В хода на образуваното срещу Георги Софкин производство е установено, че той е бил в Съдебната палата с искания за лична среща с магистрати от Окръжна прокуратура и Окръжния съд. Повод за исканията на Софкин бил извършен седмица по-рано обиск и изземване в дома му.

Той настоявал незабавно да му бъдат върнати иззетите вещи и да му бъде заплатена парична сума като неустойка. 

След получения отказ за лични срещи, Георги Софкин започнал да крещи и да заплашва с уволнение служителката на регистратурата.

Комунистически боклук, парцал, смотла!“, „От понеделник да те няма! Пиши си молбичката, боклук комунистически! Смотла! Мръхла! Парцал! Уволнена си!“, били част от репликите му на развилнелия се Софкин.

Наложило се той да бъде изведен принудително от сградата от Съдебна охрана, след което е задържан за 24 часа в Първо РПУ в Стара Загора.

Прокуратурата му е повдигнала обвинения, а Районният съд му е наложил мярка за неотклонение "домашен арест". Държавното обвинение обаче е обжалвало решението на районните магистрати и днес Окръжният съд е изменил мярката за неотклонение на Софкин. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.