Становището на Българската православна църква за Националната стратегия за детето, публикувано на сайта на Светия синод в петък, не е официално. То не е гласувано на заседание на митрополитите и не е подписано от патриарха. Било изпратено за публикуване от Ловчанския митрополит Гавриил, стана ясно днес.

В становището се казваше, че забраната на физическите наказания ще доведе до "тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност", а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.

Представените тези в публикувания текст на сайта на Светия синод предизвикаха остри критики и дебати в обществото.

Ловчанският митрополит не за първи път разбунва духовете в обществото и Синода. Преди време той единствен от митрополитите у нас говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна и дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".