Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор допълни, че в четвъртък бившият директор на НДК - Мирослав Боршош, е призован, за да му бъде повдигнато обвинение.

Боршош първи съобщи новината във фейсбук още на 14 юли. Тогава той написа, че е призован да се яви в Столичното следствие като обвиняем. 

Разследването около НДК е по сигнал на ДАНС. 

Дир.бг припомня, че през 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов, писмено е информирал за нередности в НДК. След това се отнема принципала на Рашидов и НДК отива в Министерски съвет, където обявяват Томислав Дончев за приципал. Според самият Дончев загубите в НДК за 2015 г. И 2016 г. за около 9 млн. лева. Мерки обаче не са взети. 

Министърът на европейското председателство Лиляна Павлова заяви, че е изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите, но до датата, в който тя е принципал на НДК не са й били предоставени. Според нея вторият проблем, който е идентифицирала в НДК, са били по отношение на самите обществени поръчки.  Именно за това тя е поискала уволнението на Мирослав Боршош.
Той бе отстранен, след това върнат обратно на този пост от премиера Бойко Борисов.

Междувременно прокуратурата започна проверка, а Боршош се отказа от поста докато тече разследването. След това Министерски съвет взе решение НДК да мине на подчинение на Министерство на културата и негов принципал да бъде новия министър на ведомството Боил Банов.

Утре Цацаров ще бъде изслушан и от създадената в парламента ресорна комисия. Обвинител номер едно уточни, че пред депутатите ще изнесе само онази информация, която наблюдаващият прокурор по делото сметне, че може да бъде оповестена.

Цацаров коментира и казуса "Марешки". По повод изказването на заместник-председателя на парламента, че се правят опити да му бъде отнет бизнеса с горива, Цацаров призова Марешки да говори с конкретни имена. Той обеща, че ако му бъдат предоставени такива, тези хора ще бъдат разследвани. Иначе всичко се прави за целта на пропагандата, коментира Цацаров думите на Марешки.