"Внасям утре в Министерски съвет проекторешение за спирането на участието на България в АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Това означава, че страната ни няма да предприема никакви действия като внасяне на споразумението за ратификация, докато не стане ясна позицията на останалите страни-членки на ЕС", каза Трайков.
Той представи позицията на МИЕТ по международното търговско споразумение, което съгласува действия от фалшификациите на стоки до незаконното сваляне на съдържание от интернет, цитиран от БТА и БГНЕС.

"Дори намеците, че един подобен международен документ може да се окаже трамплин за полицейщина, вредят на България, на доброто име, на гражданското общество и дават лоша оценка за политическата система у нас", коментира министърът.

"За всички сега е по-удобна позата на обвинители, забравили предишното си битие, които сега тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права. Не очаквам никой да поеме вината за АСТА, затова сега заявявам, че поемам вината", подчерта Трайков.

Той припомни, че е бил вносител на окончателното споразумение за одобрение и призна, че подценил въпроса, нямало достатъчно широка дискусия по него в обществото.

"Задължението и отговорността за актовете, които излизат от министерството към Министерския съвет, е на министъра. Приемаме, че вината е моя, тя не е на експертите. Да съм чел по-добре", заяви Трайков в отговор на въпрос дали ще търси вина в експертите в министерството.

По думите му, премиерът показал диалогичност, като приел представители на протестиращите срещу АСТА и станал инициатор на сегашните действия.

Предложението е съгласувано с министър-председателя и решението ще бъде подписано с истинско мастило, отсече Трайков. Преди време той обясни, че то е подписано със "симпатично мастило" и не е окончателно. Борисов ще защити в Брюксел българската позиция.

"Хората явно не вярват на политическата класа и затова смятам, че е по-добре да направим тази крачка", мотивира се Трайков.

Споразумението беше подписано през януари в Токио от 22 страни от ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария.
Петте страни, които не са подписали споразумението, са: Германия, Естония, Словакия, Кипър и Холандия.
Чехия, Полша и Латвия вече обявиха, че спират действията по ратификацията на документа.
Европейската комисия уточни, че е необходимо документът да бъде ратифициран във всички подписали го държави, за да влезе в сила.


Осем процента от продуктите в световната търговия са фалшиви. Над 1,5 млрд. фалшиви стоки се намират на световния пазар. Това показва проучване, цитирано от БТПП. От фалшивите 8% повече от половината (53%) са в модната индустрия, а в бизнеса с лекарства 10 на сто.
В резултат от непълното или недостатъчното внедряване на системите за уникално маркиране и проследяване на продукти, лекарства и бързоразвалящи се стоки в комуникацията между фирмите се обменят един милиард фалшиви документи.