България спира участието си в АСТА

България спира участието си по споразумението АСТА, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Обратно в новината

Коментари - България спира участието си в АСТА | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трайчо е умен мъж. Ама щял да си тръгне. Какво ти пука! Не виждаш ли, че пожарникаря е пламнал целия и няма изгасяне. Продължава да прави нови огнища.

Благодарности! Дано хората обърнат внимание,защото в България много често така им затварят оите с приазки,разни като тоя пудел!

Евалата Трайчо, сега пак ше си свалчм порно на воля. Аз друго не тегля но без голи каки не мога. НЯмам приателка а и с външия ми вид нада ли ще си намеря, за това мерси от сърце.

Позицията на много от държавите още от начало е ясна.Твоята-вашата никак не е.Дано Ви се изясни по-навреме,че като се обърне каруцата пътища много.

Браво!

Съгласен съм, че ACTA може да бъде много опасен инструмент с неподходящите ръце (веднага се сещам, какви простотии могат да натворят разни български организации-недоразумения). Но проблема е, че вече нямаме алтернатива освен кината (където ни дерат кожите) и няколко торент сайта (където трябва да чакаме да качат нещо и да се молим релийза и преводача да са читави). Вече няма откъде в България (поне в провинцията) да си наемете Blu ray или 3D на диск. Не знам защо, но ми се струва, че в най-скоро време едни известни български сайтове ще се възползват от ситуацията и ще почнат са смъкват пари я от доставчиците, я от нас направо. А колкото дали правителството се е уплашило от протеста, като гледах кадрите от София, по скоро им е било забавно.

бравоооо ,достоино за похвала ,ееее малко разум имало в нашите политици.поздравления ,ако наистина е така.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нека да дам прост пример - продажбата на един касов хит на всякакъв вид носители и многкратното му преиздаване през годините - за справка, поредицата StarWars. Миналата есен я пуснаха за пореден път за продажба - на BlueRay. Тая пролет почнаха да я пускат по кината на 3D, а като приключат с 6-те серии вероятно ще пуснат "супер спешъл 3Д едишън пакет". Аз съм фен и ще ги гледам всичките на кино. Но как да дам после другите пари? Какво ще притежавам, ако ги дам? Лиценз, че мога да ги гледам? Ами ако иска да ги гледа и жената? И за нея ли пари да дам? Да й кажа, че ако иска да го гледа филма, да ходи да си го купи... Ами децата ми? Те могат ли да гледат моите копия? А родителите ми? А няккой мой приятел, съсед, познат? И т.н. Ами ако ми се счупи диска, какво правим? Нали уж съм си купил лиценза, не носителя? Да, ама кой ще ми възстанови съдържанието? А и след като съм си го купил и го "притежавам", мога ли да го препродам после, както си препродавам колата, жилището и т.н.? Въпроси драги, по които можем да спорим форевър... Истината е някъде там!

Бахти нелепата позиция "Шъ чакаме, да видим кво шъ стане и после шъ решаваме."

ама това основната полиция на герб и на правитесвото и за какволи не несамо за това. народа си го избра това и че тарпи и че баде унияван очте година маи от политиката на герб *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Типично по български.А аз се зарадвах че нашите управляващи проявяват разум.Да ама не.

Когато едно нещо е измислено, както са така наречените "авторски права" и "интелектуална собственост", всичко свързано с него е също измислено, както това споразумение ACTA. За да се създаде един изкуствен монопол, той трябва да се наложи със силовите методи на държавата. За да се създаде изкуствен монопол над целия свят или над няколко държави, тогава трябва тези държави да са под диктатурата на централно тяло (Холивуд + RIAA + всяка друга мафия, която изнудва глобално с "авторски права"), опит за което е точно това споразумение ACTA. Навремето Хитлер също имаше подобни идеи за глобална диктатура.

Нека на всички да е ясно: "Член 41: Оттегляне Дадена страна може да се оттегли от настоящото споразумение посредством писмено нотифициране до депозитаря. Оттеглянето влиза в сила 180 дни след датата, на която депозитарят получи нотифицирането." А БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО! Пак ни хвърлят прах в очите и се надяват да забравим до лятото!

Извинявам се, исках да кажа, че Трайчо беше по подходящ за президент от Плевнелиев. В "Извинявам се, сбърках" има достойнство.

Както винаги непопулярните мерки на правителството се приписват на Трайков.Тиквата хич не го харесва и все си бърше дирника с него!! А и няма да лапа от имиджа на мажоретката на висок пост!!

АКТА цели ЦРУ и МОСАД да получат пълен контрол над интернет и по-лесно да избиват несъгласните с Новия Световен Ред. НЕ НА АКТА, НЕ НА ЦИОНИЗМО-ФАШИЗМА !!!

Поемането на вина ,Винаги е свързано с Последстващи Наказания , Оставки от Поелият вина !!! ГЕРБ,обаче винаги поемат вината,като стар Алкохолик-без Никакви видими последствия !!???

Отдавна го сторихме.

Ти сега ли се сети - тази подписка се върти от две седмици и наброява над 2 000 000 човека :)))

Браво! Харесвам това правителство! Чува гласа на народа!

да бе , чува ама това което му е изгодно .разбра чеее напарвило гаф стаиното му подписване и се чудеше как да излеже от нелепата сутуация .особено ккато серазбра че германия няма да подписва ацта и др даряви от ец *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Малко след предупреждението към България, Anonymous нанесоха светкавичен удар върху системата ЕСГРАОН и подмениха личността на шефа на сектор "Kомпютърни престъпления" в ГДБОП Явор КолевВместо Явор Колев в системата вече има трима души с име Кольо Яворов, които носят неговото ЕГН. Снимката на топ-полицая също е подменена. Във файловете за паспорта, личната карта и шофьорската му книжка вече фигурират снимки на мъже с дълги сплъстени коси и несресани бради и мустаци. Освен това Anonymous са изтрили ключа за уникалност от полето за ЕГН в базата данни. Това позволява да се нароят дублиращи ЕГН-та, което ще доведе до хаос в информационните системи на държавата. Единствено информационната система за противодействие на престъпността, която се гради от много години и за която ни критикува ЕС в последния си доклад, е неуязвима за атаката.

Приемат ли поръчки? Искам ново егене за Морков Градински със съответната снимка :D

Това вярно ли е или е шега със и без друго палячото Колев,да звъни и да пита колегите си ...!?!!?

СИСТЕМАТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ Е ДРЕБОЛИЯ- НО НЕ СИ СТРУВА ТРУДА- АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ПЛАТИ- ДА ЗАПОВЯДА- ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ КУПИ.... НО Е ГЛУПАВО-ТАМ НЯМА НИЩО......................................?

Трайчо - Шиста е гнусен продажник!

радвам се искренно,че един ЧОВЕК от тези управляващи поема вината,но не разбрах по какъв начин .

Ми то в България така се прави. Признаваш някаква вина, мъмрят те и дотам. Дали си подписал нещо е без значение. Дори да си откраднал милиони и да го отчетат като греша, признаваш си, уволняват те в най-лошия случай и не те търсят повече за тия пари. Та, така е и с АКТА-та.

Трайко, слуш'ся мойто момче: 1. политическа класа НЯМА!!! вие сте една шепа гладен пролетариат, който знае че може да лапа само един мандат. зат'ва не се спирате пред нищо, щото нема к'во да изгубите. 2. Хората не само че не ви верват, ами се готвят да ви линчуват :)))

На това ли му казвате СВОБОДА? Ако не направите както искаме, ще ви хакнем компютрите! Ами това си е кибердиктатура. Предпочитам силата на аргументите пред аргументите на силата. Относно АСТА, така и не разбрах кое е хубавото и кое лошото. Нужна е компетентна и разбираема за всички дискусия, а не мерене на .....

Наистина е много наивно да си мислиш, че някаква измислена шайка хакери е стреснала цяло правителство(било то е българското)! По скоро правителството се уплаши от гнева на хората. Защото те си гонят интереса - знаеш ли колко гласоподаватели ще загубят, ако приемат АСТА?

точно казано !!

а пък ако си мислиш че сега спечелиха- тия мутри на никога не се харесват-само на лакеите и идиотите...

Поне не са твърдоглави като ''принципните'' комунисти,по това споразумение кашата е световна,така че не бъдете толокова строги съдници,а тия явно невъзпитани коментари наистина подлежат на ''астиране''

Дайте да не си говориме глупости... всичко е платено на творците предварително от разните там продуценти, студиа и не знам си какви още. Последващите постъпления за актьори няма, там всичко е пито-платено още при заснемането. При музикантите е по-иначе, ама там %-ът от всяко копие за тях е такъв, че ако си купувахте музиката от тях, щяхте да давате по 1 лев за целия албум. Печалбите се обират от студиата, звукозаписните компании и разпространителите, а сумите са в милиарди. Но алчността няма граници, затова всеки гледан филм не в киното за тях е пропусната полза. А музикантите иначе си печелят от концерти и други участия. Може би затова някои от тях си пускат песните free в интернет. И тетака... Не на ACTA!!!

Ей, това българина е цар да прави сметката на другите, само и само да оправдае някак собствената си (много гузна) съвест (в малкото случаи, когато изобщо я има)! :-)

Распутин - човека ти казва истината, но ти предпочиташ да си затваряш очите. И защо използаш друг ник не ми е ясно :) ...

Говориш глупости за неща , които не знаеш . На актьорите е платено , но в допълнение абсолютно всеки актьор получава и така наречените residuals % , зависещи от приходите , които даден филм носи , т.е. ако се е снимал преди 10 години , но филмът се разпространява на някакъв носител и се купува или взима под наем от зрителите , тогава актьорът на всеки 6 месеца получава чек с полагаемия му се процент .

Значи собственниците на интелектуална собственност се адаптират - тоест променят се спрямо новите особенности на пазара! НИКОЙ добър творец няма да остане незаплатен никой! За това ти казах да прочетеш блога на Палулу Коелю, но ти не искаш. Мислиш си, че се правя на интересен! Все повече творци качват произведенията си в ИНТЕРНЕТ защото това е реклама за тях и тази реклама ги прави милионери, ако наистина са добри! Не може, чрез ограничения и подмолно слагачество се прокарват споразумения, закони и т.н. които ЗАЩИТАВАТ ЕДРИТЕ КОРПОРАЦИИ - защото АСТА защитава предимно тях, не толкова авторите! И знаеш ли защо не може - ЗАЩОТО ХОРАТА СЕ СЪБУДИХА! ПОЛУЧИХА чрез интернет свобода, която няма лесно да загубят. Колкото до творците - ЗНАЕШ ли колко милиони печели на година един US РАПЪР ??? Когато си добър творец няма как да загубиш! Имаш много поздрави от милиони лумпени които не са съгласни ЧЕНГЕТАТА да нахлуват в домовете им, да ги следят в нета в името на някоя си компания и нейните верни лакеи, като г-н Распутин...

Хора не разбрахте ли ,че парите на данъкоплатците се раздават на определени чиновници от министерствата.Нали получават заплати за свършена работа, защо ще получават бонуси?

щото боико каза да няма по-голяма от неговата заплата !!!

Проблема-интернет,граждански права,интелектуална собственост ще се задълбочава още повече поради грандиозният прозорец ,който отвори интернет за нормалният човек!Неговото манипулиране започва да отстъпва с качественото си развитие от свободното разпостранение на информация и оттам на развитие.Както Китай ,Иран забраняват някои сайтове за да запазят манипулацията си над масата народ под тяхна власт така на друго ниво производителити на интелектуални стоки по насилствен начин се опитват да запазят печалбите си!

Дотук добре... А ако вятърът духне в друга посока?

като не знаете английски, подписвайте с преводач!

Поне отстрани изглежда, че променента българската позиция е директно свързана със заплахата на "анонимните". Ако е така ще направя следното предположение - информационната защита на българските институции е нулева. Еединствено притеажането на купища неоспорима информация може да обясни подобно влияние. А сега да си зададем един въпрос - как сме я докарали до там нацията с едни от най-талантливите специалисти в киберпространството да е реално защитена колкото или по-малко от някое африканско племе? Еми очевидно поради брутална шурбаджанащина и тоталното неуважение по отношение на знанието от страна на държавата, както и от страна ба мутрите ... пардон едрите работодатели :)

Правата на другите... Що е то и има ли почва у нас? Дали изобщо сме в състояние да се поставим на мястото на другия, тоя срещу теб? Волтер беше казал, че е готов да даде живота си за правото на опонента да си каже мнението! Способни ли сме на подобно нещо? Нека от АСТА да ОТПАДНЕ ВСИЧКО, което безпокои хората, че полицията ще влезе в дома и компютъра им. Но нека се намери начин да се заплаща труда на хората, когато е защитен от закона! Съгласни ли сте със закона за авторското право? Имат ли право собствениците на интелектуална собственост да получат възнаграждение за труда си? Означава ли техническият прогрес и възможностите на Интернет КРАЙ на производството на продукти на интелектуалната собственост? И какво ще стане с хората на изкуството, ако НЕ ПОЛУЧАТ възнаграждение за труда си? Това ли искате, ЛУМПЕНИ???

Прочети поста на ... ( нерегистриран ) 14.02.2012 14:52 - за да ти станат ясни някои неща :)

Правата на авторите в България са защитени от Закона за защита на интелектуалната собственост. Това, че държавата не може, или не иска, да го прилага си е проблем на държавата и не идва от липсата на закони. Като си толкова загрижен, поинтересувай се за случая с концерта на "Сигнал" и Данчо Караджов, за да видиш как лобистите за АСТА у нас "Профон", спазват тези закони.

Я ми кажи, Распутин, как да се извадят патентите на Никола Тесла от сейфовете на J. P. Morgan? Ако в последните 70 години се използваше патентованият от него метод на "Перпетуум мобиле", щеше ли да има нужда от фосилни горива, ядрени централи, фотоволтаични и вятърни електроцентрали ...? Щеше ли да се говори за еко катастрофи, глобално затопляне, аквавойни... и т. н.? АСТА е камък в блатото на корпорациите, които те сами си го хвърлиха. Каквото сам човек направи на себе си, и най-големият му враг не е в състояние да му го стори.

ей- Распутин- ти добре ли си братле.. Волтер беше казал.....- ти да не би да си му съвременник- или по-скоро аи някакъв маниак който се опитва да защити незащитимото.... Смени си работодателя- тия я изкарат на власт още година- я не.... , а от твоите евтини остроумия - скоро никой няма да се интересува и на йота-ако изобщо ти е ясно за какво говоря... не изглеждаш просто момче-по-скоро изглеждаш като чист идиот....н което е жалко за интелекта ти.....

В качеството си на вносител на решението, внасям в МС предложение за спиране на процедурата по сключване от страна на България на Търговското споразумение АСТА- обяви Трайков на брифинга. "Спиране на процедурата" все още не означава оттегляне от споразумението АСТА, колеги форумци! България СПИРА всякакви процедури, включително и по ратификация, ДОКАТО не се изработи единна европейска позиция - допълни Трайков. Ще поживеем, ще видим.

Тоя некомпетентник си въобразява, че той е едноличен вносител на решението, дотолкова са самозаблудени и самовлюбени тея обикновени мандатоносители, че почват да отъждествяват волята на държавата единствено със собствените си прискимвания. Вносител е суверенът, чрез пълномощника си - правителството. А законът допуска, когато се докаже, че пълномощника действа срещу интересите на този, който го е упълномощил, пълномощното да се анулира и сключените договори да се оспорват откъм законност.Докато не оттеглят българския подпис, няма сигурност, че не бихме станали втора Канада - с полиция оправомощена да си прави каквото си иска с нас.

коку

Самия факт, че споразумение от 27 страници (!) предизвиква написването на 76(!) страници анализ под името "THE ANTI-COUNTERFEITING TRADE AGREEMENT (ACTA): AN ASSESSMENT (Google: PE 433.859) е показателен колко добре е написан този "документ". А тази работа с "Европейската комисия уточни, че е необходимо документът да бъде ратифициран във всички подписали го държави, за да влезе в сила." ми е силно съмнителна прочитайки следното в ACTA: "Article 40: Entry Into Force 1. This Agreement shall enter into force thirty days after the date of deposit of the sixth instrument of ratification, acceptance, or approval as between those Signatories that have deposited their respective instruments of ratification, acceptance, or approval." Това със "sixth instrument" честно казано не го разбирам, но ми звучи като да влиза в сила след като го подпишат кои да е 6 страни от споразумението. Може да забележите и друго: влиза в сила 30 дни след подписването, но ако искаш да се оттеглиш това става за 180(!) дни. Имало е защо да бъде подписано тайно и подмолно, прочетете текста... (Google : 52011PC0380 EN)

проба-грешка,проба-грешка, проба-грешка, проба-грешка,............

днеска има, утре нема, днеска има, утре нема, днеска има, утре нема,.......

коку

Да, прав си, до 2009-а година цикъла беше има излишък, няма излишък, има излишък, няма излишък П същото това време едни фирми натрупаха бая пачки...

Уплашиха се тъпунгерите. Трябва редовно да им скачаме на демонстрации за да разберат че трябва първо да питат народа, а не да решават разбрали-неразбрали всичко което някой олиговрен е пробутал на заседание на правителството. Къде е сега онова дрисливо седесарче, което беше наредило на посланика в Токио да подпише? Спотайва се, а слугинските медии ни занимават с "голямото" събитие как той се лигавел до жена си, докато тя му раждала дете. Егати блудкоча. Ще повърна.

Наистина "олигоВрен"

Пардон. Печатва грешка.

Честито, българи ! Малка победа, но свободолюбивите хора си казаха думата ! Не се отказвайте и занапред да търсите правата си !

1chovek

Радвам се, че разумът надделя, макар и поради страх от улицата основно, не толкова поради далновидност. Ако го бяха приели това - можеха да затворят всеки един Уеб сайт в Мрежата, по подозрения и съмнителни обвинения. Без да се налага да го доказват. Просто списват едно лицемерно комюнике и спират сайта. `Оди се жалвай после....

За пореден път се убеждавам, че Трайчо е единствения министър в това правителство. Да си признае грешка и да поеме грешката на шефа си е Мъжка постъпка. А "мъжкарите" Цветанов и Борисов само се скатават, изчаква, скрити зад полите на тъщи и министри/ Този човек май беше по подходящ за премиер от шушумигата Плевнелиев.

"I rather have the affectionate regard of my fellowmen as I would have heaps and mines of gold". казал Дикенс по темата за авторските права. Ама Боко на дали го е чел, едва ли пък и на Английски. А дано това да не е поредния цирк и празни обещания. Дано тази безумица ACTA наистина да бъде спряна.

Няма нищо лошо в това,авторските права и интелектуалната собственост да са защитени.Даже в глобален мащаб.Проблемът е защо,това споразумение,е подписано тайно и на тъмно.Проблемът е,че в Германия и много др.,нормални страни,то ще обхваща имено тясната специфика на текста,а у нас?АСТА България МВР ЕООД,ще бъде абривиатурата на приложението тук.Тоест,тотално следене,онлайн,по всяко време,25ч. от 24 възможни.Просто,ще се реализира,най-големият в ЕС,подслушвателен и проследяващ бюджет,спрямо БВП.Решението е ПРАВИЛНО.

Ура! Организираната престъпност (пак) победи здравия разум! Продължаваме по старому - крадем, мажем, лъжем и дебелеем за сметка на други (авторите). Да живее демокрацията от български тип!

коку

Така като гледам здравия разум липсва в твоята глава. Този закон защитава ЕДИНСТВЕНО интересите на собствениците на т.нар. права и търговски марки, което няма нищо общо с правата на авторите! Виж какво има да каже по въпроса Пауло Коелю, пий една чаша вино, сложи краката в топла вода с морска сол и си седни на четирибуквието...

През дедовия ми е какво има да каже Куелю... По-важното е, че тоя народ е изкукал, и мило и драго дава да гледа филми без пари. Не виждате ли какво стана: българина ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТ, за да защити статуквото и да продължи да КРАДЕ!!! И Трайчо, сувсем популистки, се върза на тая въдица. Просто няма да станем нормална държава. Никога. Поне докато "материала" е същия, а той ще е същия още мноооого време.

Авторите,които пишат интересно, талантливо,които са търсени и сега не страдат от липса на пари- напротив.При певци,композитори, артисти също е така.Иначе откъде самолети и къщи в Малибу,а?Джоан роулинс въпреки,че го има "Х.Потър" в нета,пак си е спечелила милиарда. Много повече реват световнонеизвестните графомани и пишман "творци",на които никой нито ще купи,нито ще тегли творенията.Даже и ако те ни дават пари за да им обърнем внимание.

Вие господине представящ се като "Meneka" и "Распутин" от едно и също IP е време да замълчите. Народът се произнесе и платени драскачи като вас нямат място във форума.

Моето айПи също ли знаете кое е!? За да гледам мача довечера спокойно...

Распутине, я кажи колко ти платиха от BASF, Monsanto и Glaxosmithkline, за да защитаваш така самоотвержено АСТА!

Платиха ми достатъчно, за да пиша сега от Малдивите. И ти си стой у киреча :-)))))))))

Непрекъснато съм в интернет. Чета новините и коментирам, правя си справки по разни исторически теми, купувам си театрални билети, ползувам разни речници, преди да ида на опера или театър прочитам малко за съответните автори, слушам класическа музика,много рядко може да погледна някой пропуснат филм или серия. Споразумението АСТА ще позволи на полицаите да нахлуят в дома ми по подозрение, че свалям нещо от нета. Ще умра на място.

Те и без него си нахлуват, така че спи спокойно, ножа е гумен.

А дали не се афишира това за пред обществото, а в същото време тайно да се подпише?

няма да се учудя.

ГЕРБ се уплашиха от Анонимните. Може хакерите да имат по-хард флашки от тези на Янка Партизанка и Трактора :)

По същия начин требваше да постъпите и по въпроса за приемането на фесовете в европейския съюз,но тогава забравихте за ЕС и побързахте да се намажете с вазелин!?

Политик поема отговорност с ОСТАВКА ,а не "татко" бойко да му се накара и да му дръпне ушенцето.Добре е ,че има реакция от обществото не е добре ,че правителството се обръща по посока на вятъра.Решение има само трябва да погледнем назад в историята защото ,които не я познава е обречен да я повтори. Според мен е виновна троината коалиция ,сакскобурга ,Костов ,и т.н. или маи най-виновен е Тато