Няма пробив във ваксината при наличие на средно 2% починали ваксинирани - това са възрастни хора с много придружаващи заболявания, при които изграждането на имунитет след ваксиниране е по-затруднено. Това обяви в bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Човек може да се заблуди. Сега процентът на починалите ваксинирани е много нисък, има дни без починали с ваксина, но има и дни, в които е малко по-висок. Средно е 2-3%. Това са хора с доста придружаващи заболявания, на високи възрасти, които трудно изграждат имунитет. Забелязали сме, че тежко преболедувалите също не изграждат имунитет. Звучи нелогично, но е точно така", подчерта доц. Кунчев.

"Не става дума за пробив във ваксината - напротив - има изключително сигурни данни, че те работят", категоричен беше главният държавен здравен инспектор.

По думите му е възможно Европейската комисия да вземе решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с година.

"Има вече данни, че не е нужно всички да си поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса. Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита една, дори може две и повече години", отбеляза Кунчев.

Според него тези, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си направят трета игла, а останалите, които просто имат желание за трета доза, трябва да докажат, че нямат необходимите антитела.

"Всеки, който си направи трета доза, това ще се запази в неговото здравно досие. При поява на нов щам, новите ваксини, които ще получаваме, вероятно ще бъдат променени. Това, което сега се взима като решение, може да не е същото след година, ако всичко се промени", обясни още главният държавен здравен инспектор.

По думите на епидемиолога проф. Мира Кожухарова ваксините категорично предпазват от смърт.

"Ваксините предпазват от смърт. За периода март - септември у нас са починали 10 173 души. От тях ваксинирани са били само 78 души. Това е 0,77% от всички починали", обясни специалистът пред NOVA.

"От началото на пандемията България е изгубила 12 деца. Факт е, че 10 от тях са били с документирани придружаващи заболявания", добави Кожухарова.

Тя добави, че 93% от хоспитализираните с COVID-19 у нас не са ваксинирани.