Сигналът за случая е постъпил в Центъра за спешна медицинска помощ в 13.59 ч. вчера от тел.112. Пет минути по-късно е предаден на д-р Ирена Тасева, която е пристигнала в училището в 14.12 ч.

При пристигането си в училището, лекарите са установили настъпила клинична смърт на детето, заяви на брифинг пред журналисти д-р Ангел Ангелов, началник отдел "Медицински дейности" към Спешна помощ-София, цитиран от БТА.

Бащата на починалото момче - Златко Желев обаче обвини Спешна помощ, че изпратената линейка е закъсняла и е пристигнала 30 минути след подаването на сигнала, както и че служителите на Бърза помощ са били с необорудвана линейка.

Д-р Ангелов пък обясни, че е имало забавяне в централата на тел. 112. Сигналът е подаден от жена, която по-късно е казала пред лекарите от Спешна помощ, че операторите на тел. 112 не са успели бързо да установят къде точно се намира 81-во СОУ. Същевременно е потърсена помощ и от болница "Св.Панталеймон", от където е отказана с аргумент, че лечебното заведение е специализирано в оказване на медицинска помощ при травматологични случаи, посочи още лекарят.
По думите на д-р Ангелов това са двете причини за загубеното време.

Извършени са всички реанимационни дейности, като 10 минути по-късно  - в 14.22 ч. линейката с детето е била в болница "Св.Анна". Д-р Ангелов уверява, че е използван дефибрилатор, респиратор за прочистване хода на дихателните пътища, извършено е обдишване на момчето, направена е електрокардиограма.

"Детето е било изследвано преди време в болниците "Св.Анна", "Пирогов" и Националната кардиологична болница по повод на два предишни подобни инцидента и доколкото имаме информация становищата на колегите от трите лечебни заведения е, че не е имало нищо тревожно около неговото здравословно състояние", уточни д-р Ангелов.
 
Има недостиг на лекари за линейките в Спешна помощ заради обидно ниските заплати на лекарите до 600 лева, обясни началникът на "Медицински дейности" в ЦНСП.

Вчера са били на работа 17 лекари, които са пътували със 17 линейки. Европейският стандарт за град като София е да има 38 линейки с 38 лекари, защото става дума за 2-милионен град, а същият център трябва да обслужва 47 села наоколо.

Междувременно пред БНР началникът на отдел "Спешна помощ" в МЗ д-р Ивиан Бенишев заяви, че до 10 дни ще има резултати от проверката за причините за смъртта на петокласника.

"Медицинските лица в училище присъстват твърде малко време - само от 8 до 12 часа. Останалият персонал в училище също би трябвало да е обучен как да действа в критични случаи", коментира д-р Бенишев.

 
Болница "Свети Панталеймон": Не сме отказвали помощ

След изявлението на д-р Ангел Ангелов от Спешна помощ от болница "Свети Панталеймон" съобщиха, че не са отказвали потърсената медицинска помощ по случая с починалия вчера петокласник, предаде БТА.

Д-р Соня Миланова, интернист-кардиолог в лечебното заведение заяви, че вчера в кабинета й е влязла жена, която е съобщила, че "има спешен случай в 81-во СОУ и от 20 минути се реанимира дете".
Д-р Миланова е тръгнала към училището и е наредила на медицинската сестра да вземе необходимия набор за реанимация и да я последва.