Серги Асенов позвънил в 1.05 ч. на 22 октомври на телефон 112 с оплаквания за инсулт, предаде БТА.
Мъжът съобщил, че вече има два прекарани инсулта, в момента му е много зле и лежи на пода. Към посочения адрес - на ул. "Рашо Димитров" в Перник, спешно потеглил реанимационен екип.

Когато медиците отишли на място, се оказало, че вместо къща там има панелен блок. Понеже никой не чакал линейката, диспечерката направила обратна връзка. Тогава Серги заявил, че е провел експеримент за колко време ще дойде спешната помощ и добавил, че желае да заплати тренировката на медиците.

Запис за лъжливо повикване на перничанина е предаден в полицията, съобщи д-р Антоанета Григорова.

Десет акта са съставени от началото на годината заради фалшиви обаждания на тел. 112, съобщиха от ОД на МВР.

Глобата за подаване на фалшив сигнал е от 2000 до 5000 лева, а ако заради този сигнал са мобилизирани ресурси за спешно реагиране санкцията е от 10 000 до 20 000 лева,  пише в Закона за националната система за спешни повиквания.

От края на септември м.г. всички обаждания на спешните телефони 150, 160 и 166 бяха пренасочени към единния телефон 112.

Сигнали за спешни случаи ще могат да се подават и чрез SMS на тел. 112. Това е записано в промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, които бяха приети на първо четене от парламента в началото на месеца. От Националната асоциация на спешна помощ обаче категорично се обявиха срещу тази промяна. Според асоциацията е несериозно работещите в спешната помощ да бъдат повиквани наравно с таксита и с храна за вкъщи, както и че има рискове от злоупотреби.

При такава промяна има реален риск системата за спешни повиквания да стане жертва на злоупотреби с фалшиви SMS-и, които да сигнализират за несъществуващи рискови ситуации, коментира и директорът на Националната система 112 Стоян Граматиков.