Все още няма следа от алпиниста Боян Петров, изчезнал под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Спасителната акция с два хеликоптера се провали. Заради административни пречки те не успяха да излетят, съобщи Нова телевизия.

Няма връзка и с наземния спасителен екип, който катери върха в търсене на българина.

"Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта", капитан Сидарта Гюрюнг от "Симрик Еър".

"Хеликоптерите са два с трима пилоти. Те са изключително подготвени, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, за да стигнат до лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер е един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в детайли. Той ще направлява пилота", уточни организаторът на издирвателната акция Мохан Ламсал.

Днес за първи път от началото на акцията времето започва да се подобрява.

"Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи намериха палатката му. Единият наричаме нормалния, защото е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за съжаление не знаем по кой от двата е тръгнал Боян", допълни Ламсал.

Според алпинисти и експерти обаче всяка минута вече е важна. Любомир Попйорданов, алпинист и приятел на Боян, заяви, че акцията по спасяването е започнала много късно. Попйорданов допълни, че е изненадан от факта, че Петров не си е взел сателитния телефон.