Очаква се днес времето около връх Шиша Пангма да е доста по-добро и издирването на алпиниста Боян Петров да продължи.

"Би трябвало тази сутрин екип да е тръгнал нагоре. Днес е хубаво време, така че шансовете трябва да са с нас и да стигнат възможно най-нагоре. Днес трябва да излети хеликоптер и също днес ще получим сателитната снимка. Насочва се сателит към въпросното място и през определени интервали се прави снимка с доста детайли", заяви жената до Боян Петров Радослава Ненова пред БНТ.

Във втория ден на издирването заради лошите метеорологични условия хеликоптерът не можа да излети.

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите, уточни междувременно пред Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която се намира в района.

Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

Боян Петров е в неизвестност вече от седем дни. Няма в себе си и сателитен телефон. За последно е бил видян от други алпинисти на 3 май да атакува връх Шиша Пангма.

"Казват, че е възможно при едни хубави условия да достигнат лагер 3. Днес се присъединява един от легендарните шерпи, участвал в спасителни акции на Еверест и той казва, че шансовете на Боян са големи", допълни Ненова.

"Ако има опитен алпинист в днешно време в България - това е Боян. Той е пример за нас. На помощ се притече легендарният алпинист Симоне Моро", обясни алпинистката Петя Колчева, която е и приятелка с Боян.

"Със сигурност всички институции ни съдействат, денонощно сме на телефона", категорична бе Радослава.

Ураганни ветрове бушуват в района на връх Еверест. Това каза пред bTV алпинистът Слави Несторов. Нестеров уточни, че е на 100 км от Шиша Пангма, но предполага, че метеорологичните условия там са подобни. Според него шансът на Боян Петров да оцелее е, ако се е окопал в снега или се намира в ледена цепнатина.