Лекари в МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев спасиха живота на 26-годишен мъж, ужилен от стършел по главата. Той е бил приет в реанимация, след като във вторник е ужилен от насекомото по главата в село Лъжница.

"Силната интоксикация на организма е овладяна, провеждаме лечение под активно наблюдение на анестезиолози", каза директорът на МБАЛ–Гоце Делчев д-р Мария Радойкова, цитирана от "Струма".

Тя поясни, че това е третият случай за този месец с ужилен от стършел. 14-годишно момиче от Гърмен и 43-годишен мъж от хаджидимовското село Блатска, изпаднал в кома, също са спасени в болницата.

Ужилването от стършел, особено по врата и главата, е рисково. Отровата на стършелите въздейства на нервите, както при ухапване от змии. Стършелите са дори по-опасни от змиите и бързата лекарска намеса е решаваща. Хората не трябва да подценяват опасността, при проява на свръхчувствителност, която се проявява след 15-ата минута от ужилването със сърбеж, зачервяване, обширен обрив по тялото, болка в корема, гадене и повръщане, трябва да се потърси спешна помощ. Рискови симптоми са и замаяност, понижено кръвно налягане, загуба на съзнание и затруднено дишане, тогава лекарската намеса е животорешаваща”, обясни д-р Радойкова.