Екип от кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози направи уникална операция и спаси живота на 53-годишен мъж, постъпил в Сърдечно-съдовия център на Аджибадем Сити Клиник с почти спряло сърце, съобщиха от лечебното заведение.

Под ръководството на проф. Иво Петров, на пациента е имплантирана перкутанна аортна клапа. Експертно съдействие на медиците е оказала и проф. Юлия Джоргова, която е от първите специалисти, които имплантират катетърни клапи у нас.

53-годишният мъж е постъпил в болницата в критична клинична ситуация - със силно увеличено сърце и едва 15-процентова помпена функция - на границата между живота и смъртта.

Имплантирането е изключително рисково, защото сърцето е практически спряло.

За наше щастие, след като много точно беше имплантирана катетърната клапа и благодарение на усилията на екипа – външен сърдечен масаж, медикаменти, които подкрепят сърдечната функция, и в резултат на коригираната вече аортна стеноза, сърцето постепенно започна да възстановява своята функция”, посочи проф. Петров.

След изкуствена вентилация и циркулация с медикаменти, пациентът е започнал да се възстановява. 18 часа след процедурата му е била спряна изкуствената вентилация, а 48 часа по-късно той вече е бил в отлична кондиция и без никакви медикаменти, които да подкрепят сърдечната функция, с напълно самостоятелна бъбречна функция, без необходимостта от хемофилтрация.

Оттук нататък му престои само клинично наблюдение.