Родено в седмия месец от бременността бебе е спасено от лекарите от два града с помощта на неонаталната линейка, закупена с пари от събрани капачки, съобщи във Фейсбук основателят на "Капачки за бъдеще" Лазар Радков.

В неделя в болницата в Карлово получават сигнал от тел. 112, че бременна в седмия месец жена е започнала да ражда вкъщи. От лечебното заведение веднага изпращат линейка на адреса и звънят в Пловдив, за да изпратят неонаталната линейка, купена с дарени пластмасови капачки. От Пловдив с линейката тръгва и парамедикът Цвятко Луджев, който е председател на "Клуб за Бъдеще" - Пазарджик.

Процесът на раждането толкова е напреднал, че жената ражда още в линейката на карловската Спешна помощ. В МБАЛ-Карлово неонатолозите поемат бебенцето, поставят го в кувьоз и полагат грижи да го стабилизират, понеже при раждането мъничето не е изплакало.

Скоро пристига и неонаталната линейка от Пловдив.

Снимка: Facebook

С помощта на Цвятко, неонатоложката от Карлово - д-р Дориана Маринова, лекар с над 40 години опит, помогнала на над 19 000 дечица, поставят бебето в транспортния кувьоз, слагат му специална кислородна маска за новородени и му пускат кислород, защото недоносеното бебенце има нужда. Съвсем скоро детето е докарано в стабилно състояние в УМБАЛ "Св. Георги", където специалистите неонатолози го поемат.

Снимка: Facebook

"Поредна успешна мисия за линейката на "Капачки за Бъдеще" в Пловдив Благодарим на всички замесени от Пловдив, Карлово и Пазарджик ", написа Лазар Радков.

Неонаталната линейка бе дарена преди година на спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Специализираният автомобил, който е на стойност 200 000 лв, бе закупен, след като са събрани над 600 тона рециклирани капачки в рамките на една година.

Линейката обслужва болниците в Пловдив и областта. Тя е предназначена за деца в риск, които имат спешна нужда от транспортиране, каза при даряването на специализирания автомобил доктор Иван Стойнов, директор на спешния медицински център в Пловдив.

Около 70 случая годишно на деца в риск изискват транспортиране с детска неонатална линейка.

Снимка: Facebook