С богата програма и пищна заря община Созопол официално даде старт на новия туристически сезон. И тази година красивият морски град спази традицията да открие Лято 2018 с концерт от афиша на Международни франкофонски фестивал "Солей". Водещ на вечерта бе Камен Воденичаров. Сред официалните гости на събитието бе и министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Надявам се през 2018 г. летният сезон да бъде по-добър от последните две години. Туристите, които очакваме са почти от цял свят. Забелязва се един малък спад на ръста на руския туризъм, но в замяна на това има увеличение на другите. По отношение на чуждестранния туризъм мисля, че няма да има спад. Созопол е подготвен за летния сезон", каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, цитиран от burgasnews.com.

"Морският туризъм е ключов продукт за развитието на целия сектор. Поздравявам ръководството и жителите на Созопол за постигнатите отлични резултати в утвърждаването на общината и България като атрактивна лятна и културно-историческа дестинация", заяви Ангелкова при откриването на новия туристически сезон в града.

Тя приветства регионалните инициативи за разработване и надграждане на туристическите услуги и предлагането на висококачествен продукт. Тази година туристите ще могат по иновативен начин да разгледат древен Созопол и околностите му чрез общинската дигитална система Benet (beacon network), която запознава с най-значимите местни забележителности. Тя е част от системата за улично осветление и включва индикативни табели по стълбовете, чрез които се прави "Обиколка на Созопол" ("Тоur de Sozopol") из архитектурното и културно наследство на града и района.

Министърът акцентира, че общините са важен партньор в постигането на амбициозните цели в туризма. За първото тримесечие област Бургас вече отчела близо 7 процента ръст на пренощувалите лица в местата за настаняване с поне 10 легла, а нощувките били с ръст 24 на сто.

Тя припомни, че през 2017 година от юни до септември страната ни е посрещнала над 5,3 милиона чужди туристи и повече от 1,6 милиона българи, а прогнозите за тази година са поне за 5 на сто ръст спрямо това. Сериозни надежди според Ангелкова давали и данните за първите четири месеца на 2018 година - чуждестранните туристически посещения били над 1,7 милиона и отчитали 9,3 на сто увеличение.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова съобщи, че вече стартират и проверките по плажовете, които ще отчетат как концесионерите и наемателите спазват договорите си. Водещо е гарантирането на безопасността на туристите и качеството на продукта. Стриктно ще следим за необходимия броя спасители, наличието на медицинско обслужване, дали разрешените проценти за търговска дейност са спазени и пр., акцентира министър Ангелкова.

Тя подчерта, че специална грижа е достъпността до плажа на хората с увреждания - миналата година го въведохме като изискване към договорите за концесия и наем съобразно възможността на ивиците, релефа и разположението им. За 44 плажа имаме подписана готовност за изграждане на такива пътеки. За достъпността до водата ще се направят консултации с асоциациите на хората с увреждания, концесионерите и наемателите, БЧК и медици, защото се изискват специални умения на спасителите. Направена е първата крачка и се надявам да намерим баланса на някои от плажовете да осигурим такава достъпност с платформи до водата, ръководейки се преди всичко от грижата за здравето на хората, допълни министър Ангелкова.