След като "вампирът" бе докаран при засилени мерки за сигурност в София и изложен в НИМ, Димитров обяви, че най-вероятно той е бил пират на име Кривич, живял преди 700 години и управлявал Созопол по времето когато България и Византия били съюзници и водели война с Генуа. Управникът обаче загубил войната, а след това Созопол бил разрушен.

Днес обаче професорът излезе с нова версия.
„Изведнъж се сетихме за факт, който съобщихме преди 3 - 4 месеца, че при разкопките на този манастир, където е гробът на човека вампир, всички намерени печати са свързани с Македонската династия във Византия. Единият печат беше на Василий II Македонец (това е официалното име на Василий II Българоубиец). Вторият беше - на императрица Теодора, която също е от Македонската династия, а третият – на една Ирина, която не е от тази династия, но е „произведение” от брака на последния цар от Самуиловата династия – Пресиан II с една византийска принцеса", разказа пред "Фокус" Димитров.

Той уточни, че и трите печата са свързани, по един или друг начин, с македонските династии от Средновековието.
"При положение, че има предположения, че византийски лица от Македонската средновековна династия са живели в Созопол, вероятно са имали някакви имоти, това би могло да бъде доказателство, че вероятно някой от тях се е добрал до властта да управлява целия град. Тогава той очевидно много е държал на своята македонска национална идентичност, заради което е бил мразен от местните българи, и след смъртта му те са отмъстили по този начин”, поясни шефът на НИМ.

Търсейки произхода на този човек, на него и колегите му направило впечатление, че между 700-те открити християнски гроба в Созопол, само той и жена му са намерени със следи от типичната манипулация за обезвреждането на вампир. "Той би трябвало с нещо да е много мразен от останалите жители на Созопол, защото и между тези 700 погребани не може да е имало само добри хора”, коментира Димитров.

Допълнително доказателство, по думите му, било, че според антрополозите намереният човек е с благородни европеидни черти на така наречената „македоноидна раса”, което го отличава като скелет твърде много от българските, които, както е известно, са от монголо-татарски произход.