Стартира дарителска кампания "SOS Българска Роза", която има за цел да стабилизира състоянието на производителите на маслодайна българска роза, като подпомогне малките семейни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от кризата с безпрецедентно ниските изкупни цени на продукцията си.

Инициатор е Сдружение "Българска розова долина" и цели да събере 190 000 лева до края на годината, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза през 2021 и разходите на производителите.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча, например, от 300 регистрирани земеделски производители, едва 150 са работили през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

"Държавата отпусна средства през август за подпомагане на розопреработвателите, от които реално ще се облагодетелстват собствениците на 2-3 крупни дестилерии". Това коментира Владимир Стоянов - председател на сдружение "Българска розова долина" и розопреработвател от с. Буново, след като през август стана ясно, че фонд "Земеделие" ще разпредели 3 млн. лева, отпуснати от ЕК, за подпомагане на розоварните.

Според него, няма гаранция, че през следващия сезон дестилериите, които ще получат средствата сега, ще купуват от малките производители на цени, които да осигурят устойчивост на бранша.

Относно субсидията от два милиона, която фондът обяви в подкрепа на розопроизводителите през септември, той заяви:

"Държавата ще дарява средства на стопани, които не са работили тази година. Това е неадекватно харчене на парите на данъкоплатеца и допълнително ще дестабилизира малките производители, които се трудиха на загуба през пролетта. Те са гръбнака на българското розопроизводство и най-голяма нужда от помощ в момента имат именно те. Без тях целият бранш е обречен да загине. Ние ще помогнем на тях."

Средствата, събрани от "SOS Българска Роза", подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева. 

Сдружение "Българска розова долина" разпределя помощта след предоставяне на необходимите документи, като контролът се извършва от Контролния съвет на сдружението. В кампанията вече се включиха всички общини от Средногорието, както и Стрелча и Клисура.

"Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!"

Можете да подкрепите инициативата като изпратите дарителски SMS на стойност 1 лв. с текст: DMS ROZA на кратък номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

"SOS Българска Роза" събира средства от целеви дарения и от 100% от приходите от продажба на продукти от българска роза - мицеларна вода и дезинфектанти за ръце, които могат да бъдат закупени на специални за целта щандове, а вече са предпочитан подарък за служителите на редица социално ангажирани компании.

Сметка за дарения:

Сдружение "Българска розова долина"

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза