"Паркът в зоната около "Алея Яворов" по протежение на бул. "Цариградако шосе" е маркиран за масова сеч. Стотици дървета са обозначени, може би 70% от всички. В същото време никой не събира падналите, гниещи с години. Снимките не дават престава за мащаба на готвената сеч". Това написа очевидец преди няколко часа в социалната мрежа.

Дали става дума за "масова сеч" или за регламентирано отстраняване на опасни и сухи дървета, е трудно да се каже. Компетентна по темата е Столична община и нейната общинска фирма "Зелени системи". Но в общината има твърд ред и когато попитахме хората от фирмата, те ни препратиха към пресцентъра. Оттам, с чиновническа любезност, ни увериха, че съществува план от лятото на миналата година за отсичане на опасни дървета в посочената част на Борисовата градина.

Но това е по принцип, а в конкретния случай, за да получим информация, трябва да напишем писмо с въпросите до Столична община и нейния пресцентър, после те ще го изпратят на "зелени системи", после писмото ще мине по обратния път до нас. Дотогава обаче дърветата може и да ги няма.

Затова си позволяваме да зададем само два въпроса към общината и нейната фирма публично, като няма да чакаме отговор, а ще проверим в следващите дни дали има сеч и ако да - колко са набелязаните за отсичане дървета.

1. Защо липсва каквато и да е разяснителна и информационна дейност по въпроси, които тревожат част от софиянци - например сеченето на дървета в парк в центъра на София? Толкова ли е трудно пресцентър на община да напише пет реда и да ги качи на сайта си в раздела "Новини"?

2. Защо "Зелени системи" секат дървета през почти цялата година и извозват, макар и със закъснение отсеченото, а не обръщат внимание на падналите от само себе си и за щастие не ударили никой от преминаващите наблизо хора?