Снимка от купон в благоевградска дискотека предизвика вълна от негативни реакции в социалните мрежи. Нощният клуб открил сезона след карантината, като организирал програма, в която на сцената пред гостите барман, преоблечен като лекар на първа линия, имитира дезинфекция. Партито се е провело миналата седмица.

В медицинските среди приеха шоуто в дискотеката като подигравка и излязоха с остра позиция.

"Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа, облечени в защитни облекла и рискуваме живота си за да лекуваме този народ в условия на пандемия", заявиха от Националната асоциация за Спешна медицинска помощ в своята Фейсбук страница.

Ето какво гласи още публикацията:

"Какво е на всяко дежурство в СО, четири месеца подред, да си с защитно облекло /маска, очила, щит, престилка и ръкавици/? За разлика от вас, не носим бижута и аксесоари, за да не нарушим целостта на защитното облекло; Не ползваме и мобилни устройства; Скъсихме си косите и след 12 часа с шапки прическите ни са един път; Ръцете ни са в рани и обриви от ръкавиците и дезинфектантите; Лицата ни са с обриви от маските, с рани от ластиците им, понякога ни прилошава от недостига на въздух; В края на всяко дежурство сме прегракнали от викане, защото от маската не се чува ясно какво говорим; След всяко дежурство ни души от маските, от дезинфектантите, от нерви;

Очилата и щитовете се изпотяват, но въпреки всичко трябва през тях да намираме венозни пътища, да катетризираме, аспирираме, разчитаме ЕКГ, изследвания, епикризи, да взимаме проби; Не ядем и не пием, за да не се събличаме, независимо, че се потим като за световно и изпитваме нечовешка жажда и глад;

След като установим,че в спешното някой от пациентите ни е съмнителен за COVID-19, се отваря адът. 4-5 дни живеем със страха дали ще се потвърди диагнозата. След като се потвърди, чакаме дали ще ни удостоят с тестване по точковата система или не. После две седмици се наблюдаваме за симптоми.

Апропо, от месеци не сме прегръщали и целували близките си, някои от нас бяха в карантина, някои от нас се разболяха, някои от нас починаха. Но със сигурност оцелелите ще ви посрещаме още месеци наред в тези скафандри, за да има кой да ви лекува в Спешното без да застрашаваме Живота ви!".

От клуба заявиха, че целта е била само забавление за хората след дългата изолация. Освен това всяка седмица техен служител влизал в различна роля - на полицай или пожарникар например.

"Това въобще не е насочено към лекарите, ние не сме дезинфекцирали заведението, това е азот, който ние пръскаме и, разбира се, от името на цялото заведение мога да се извиня на всички наши медици, които са на първа линия, ако са се почувствали накърнени, не е било това целта", заяви пред bTV диджей Лука.