Община Етрополе обяви бедствено положение във връзка със създалата се ситуация в резултат на проливните дъждове. Пътят до село Джурово е непроходим. Продължават усилията за осигуряване на достъп. В града и селата има наводнени къщи, дворове и улици. Евакуирани са две възрастни жени от с. Лъга и с. Лопян в общината.

4 багера и една фадрома разчистват участъци, а пожарната отводнява наводнени обекти. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от обилния дъжд, съобщиха от общината.

Община Роман също обяви частично бедствено положение в града и селата Средни рът, Караш и Хубавене по поречието на река Малък Искър заради усложнената метеорологична обстановка.

Смолян се съвзема от щетите след пороя. Тази сутрин бедственото положение в общината беше отменено. Нивата на реките в района са спаднали след спирането на валежите и обстановката постепенно се нормализира. Единствено проблемен остава участъкът Смилян - Рудозем, затворен заради свлачище. Днес ще продължи възстановяването и описването на щетите след пороя и наводнението от вчера. Пораженията са предимно по техническата инфраструктура. Сухопътните войски разчистват наводнените улици в кв. "Райково" в Смолян. 

През нощта екипи на РДПБЗН - Смолян са отработили 32 сигнала за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради, паднали дървета. Повечето от сигналите са били около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд излезе извън коритото си. Екипите на ПБЗН са участвали и в изграждането на диги при кв. Устово - Промишлена зона и улиците "Георги Раковски, "Тракия", "Родопи", "Димитър Македонски", "Хан Аспарух"

Четири села и квартал на Смолян са без вода заради голямо замътване на водата от валежите, съобщи инж. Мариян Николов, управител на ВиК - Смолян, цитиран от "Фокус".

По думите му има много сериозно замътване на водата на извор "Хубча" и невъзможност тя да бъде преодоляна от помпената станция. Това е и причината във "Висока зона" на квартал "Устово" в Смолян, както и в селата Влахово, Подвис, Ровино и Търън да е спряно водоподаването. Според инж. Николов, очакванията са до обяд водата да се пречисти и да бъде пусната за битови нужди. "Все още не е ясно кога ще бъде годна за питейни нужди, но хората в населените места ще бъда своевременно информирани за това", каза още инж. Николов.

Бедственото положение в община Чепеларе все още остава в сила. Вероятно ще бъде отменено в ранния следобед днес.

Остава затворен пътят за чепеларското село Забърдо и всеки момент там се очаква да дойдат алпинисти, за да преценят на място и направят оглед за възстановителните дейности. Свлачища има по пътищата за селата Острица и Зорница.

Остава в сила частичното бедствено положение в община Садово. Скъсаната дига на река Чая в района на Катуница наводни земеделски площи и общински път. Вече се работи по укрепването на дигата.

Реката постепенно се оттегля в коритото си. Екипи на Напоителни системи и външна фирма с техника са на мястото и работят по единия от компрометираните участъци. Укрепването ще продължи през целия ден и на този етап бедственото положение няма да се отменя, каза кметът на община Садово Димитър Здравков.

По думите му, хиляди декари обработваема площ край Катуница и Садово са пострадали от разлива на реката, а щетите за земеделските производители, повечето от които нямат застраховки, са сериозни.

Заради свлачището от вчерашния ден на пътя към асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово има частично бедствено положение за село Лясково и за Асенова крепост. Пострадалият участък от пътя е сигнализиран, движението се осъществява в едно платно, забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили, а призивът към шофьорите е да са внимателни. Нивото на река Чая на територията на община Асеновград е спаднало и няма регистрирани нарушения на речното корито, каза зам.-кметът Петър Бояджиев, който определи обстановката като спокойна.

Продължава възстановяването на щетите от наводнението в община Чепеларе, която от вчера е в бедствено положение заради излизането на река Чая от коритото.

"Защото тук по река Чая, по коритото, има една къща, която е в голяма опасност, и сега екипите тръгнаха там да правят насипи, за да не падне къщата. В същото време в селата - от Зорница сутринта ми се обадиха в 8.30 часа - пак за свлачище, и вече чакаме в Забърдо да разрушим скалата. Имаме спукан водопровод, горна зона нямат вода. Екип на ВиК са отишли да отстраняват аварии за вода. Река Чая се успокои", каза кметът на общината Славка Чакърова пред БНР.

​Частичното бедствено положение в Ивайловград, което беше обявено снощи заради обилните валежи, ще бъде отменено до обяд, съобщи кметът на града Диана Овчарова. Днес комисия ще описва нанесените материални щети и след изготвянето на работни карти за всеки пострадал обект ще бъдат поискани финансови средства от Комисията по бедствия и аварии към МС.

От МВР съобщиха, че екипите на пожарната служба в страната са се отзовали на над 140 сигнала за наводнени дворове, подлези, улици, приземни етажи, паднали дървета от снощи до 6 часа тази сутрин. Сигналите са били предимно територията на Столична община, областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян, Бургас. Най-сложна е била обстановката в областите Пловдив, Бургас и Смолян. Към момента на повечето места обстановката се нормализира, няма бедстващи хора.

Тази нощ РДПБЗН - Пловдив е отработила 51 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради, паднали дървета в област Пловдив. Затворен е път Е-80 Пловдив - Хасково.

В област Пазарджик екипите на РДПБЗН са отработили 26 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета на територията на областта.

Екипите на РДПБЗН - Бургас са отработили 24 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета. Няма получени сигнали за бедстващи хора.

В Монтана екипите на Пожарната са извършили отводнителни дейности по 5 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици и обществени сгради оказване съдействие на граждани, основно на територията на гр. Лом.

Оранжев код за интензивни валежи и на места гръмотевични бури е обявен за днес в областите София, София област, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик.