Годишният финансов отчет на СУ не дава вярна и точна представа за финансовото и имущественото му състояние, категорични са от Сметната палата.

Според одиторите, липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратят или разкрият извършването на финансови счетоводни нарушения, са основната причина за допуснатите отклонения.

Сред редицата нарушения, извършени от висшето училище, се виждат и проблеми по международни проекти. Това създава условия за корекции и наказателни лихви. Има нарушения при вътрешноуниверситетските трансфери.

Освен това, през последните пет години Сметната палата не е заверявала отчета или го е заверявала с резерви. По голямата част от препоръките, давани през годините, не са изпълнени или са изпълнени частично. Сега висшето училище има шест месеца, за да приведе финансите си в ред.

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци, се казва в официална позиция на СУ.

В Софийския университет има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни, допълват от висшето учебно заведение.

ОТ СУ декларират, че са предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията.