Служители на Агенцията по безопасност за храните конфискуваха от търновски юрист агне вместо прасе, оправдавайки се със свинската чума, съобщава "Монитор".

Пламен Копанов си купил преди няколко дни заклано агне от свой приятел да почерпи с него за рождения си ден. Докато го превозвал в колата си, край Никопол го спрели за проверка полицаи и служители на БАБХ. Те поискали да проверят съдържанието на багажника на колата и се натъкнали на мъртвото животно.

Пламен Копанов

Снимка: Монитор

Опитите на Копанов да им обясни, че това е агне ударили на камък. Закланото животно било конфискувано, а на приносителя му бил съставен акт. Юристът Копанов вече е внесъл възражение до директора на ОДБХ - Плевен, в която протестира срещу съставяния му акт.

"Описаното в акта не отговаря на действителната фактическа обстановка. Твърденията на проверяващия доктор, че не било ясно, че е агне, ако не са комични, са трагични. Ако специалист в областта не може да различи агне от прасе, то какво остава за борбата с АЧС! Неистински са твърденията, че няма придружаващи документи. При въпроса ми, дали искат да ги представя, категорично ми бе отказано, тъй като всичко било ясно. При проверката единственият проверяващ, който се легитимира, беше полицаят, който спря автомобила за проверка. Имената на служителите на агенцията научих от процесния АУАН. Беше отказано да ми представят заповедта, на основание на която извършват проверката", твърди юристът.

"Административно наказващия орган не е констатирал правилно действителната фактическа обстановка, поради което отразеното от него в издадения АУАН е невярно. В този смисъл е издал АУАН без да е извършено действително нарушение, поради което правата са нарушени. На основание описаното по-горе считам, че обжалваният акт е незаконосъобразен, тъй като е издаден при процесуални нарушения и в несъответствие с материалния закон. Предвид гореизложеното, моля да го отмените", настоява в жалбата си още юристът Пламен Копанов.