Омбудсманът Мая Манолова организира днес среща в институцията на обществения защитник с бивши служители на авиокомпания "Ер Виа", които я сезираха за неизплатените си с месеци трудови възнаграждения и обезщетения. На нея присъстваха още директорът на Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" при несъстоятелност на работодателя Ваня Борисова и Теодора Дичева - директор на правната дирекция към Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Служителите на авиокомпания "Ер Виа" потърсиха съдействието на омбудсмана за ускоряване на процедурата за откриване на производство по несъстоятелност на търговското дружество, за да могат да получат дължимите си заплати от Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" при несъстоятелност на работодателя.

Хората са притеснени, че делото за несъстоятелност към фалиралата авиокомпания е отлагано вече 6 пъти от Софийски градски съд, тъй като бившият им работодател Денис Бареков е "неоткриваем" за българските институции и те реално нямат никаква гаранция, че то ще стартира. Същевременно до изтичане на 3-годишния срок за получаване на пълния размер на дължимите трудови задължения остава по-малко от година, за да предявят искане към Фонда.

Манолова се ангажира да се срещне с председателя на Софийския градски съд Десислава Попколева, за да я информира, че това не е изолиран случай и че в институцията постъпват сигнали на гражданите за забавяне на делата по несъстоятелност, в резултат, на което те могат да изпуснат срока за подаване през НОИ на искова молба към Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите.

Миналата седмица в институцията омбудсманът се срещна и със служители на "Макс Телеком" ООД, които също я алармираха за този сериозен проблем, заради което на практика не могат да се възползват от законодателните промени, инициирани от Манолова, с които до момента над 3 178 души са си получили невзетите заплати и обезщетения от Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите.

"Докато тръгне делото бившият ни работодател прехвърля активите си към друга авиокомпания - "Виа Еъруейс". Той го е правил и друг път", каза бившата служителка на "Ер Виа" Петя Георгиева, като допълни, че работниците не искат да "висят на държавата", а да си вземат честно заработените пари.

Омбудсманът проведе разговор с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова и договори институциите съвместно да координират действията си за разрешаване на заплетени казуси от този характер.