Развръзка по скандала с фиктивните хоспитализации на деца в пловдивска болница. След жалбата на майка им и репортажа на bTV здравната каса откри нарушения и измама.

Преди месец медиите разказаха историята на майка, която с изненада разбира, че за една година двете ѝ деца са лекувани в една и съща болница 12 пъти, без изобщо да са били болни.

Проверката на касата потвърждава, че заведението е получило пари за лечение, което не е извършило. Договорът по съответните клинични пътеки ще бъде прекратен, а болницата ще върне неправомерно взетите пари - около 16 000 лв.

Искането на медицинска бележка за училищна екскурзия в началото на лятото показва на Невена, че дъщеря ѝ в този момент е в болница "Централ онко хоспитал" в Пловдив. Следва проверка на майката в електронните здравни досиета на двете ѝ деца и откритието, че за една година са лекувани 12 пъти от бронхопневмония и алергии в същото лечебно заведение.

По документи децата са прегледани в спешното отделение, след това приети за лечение. С личната карта на майката, без тя и децата да са били там.

Част от изследванията, докато уж децата са в болницата, са направени в медицински център, с който лечебното заведение има договор.

Медицинският център се намира на територията на болницата, буквално са врата до врата. Според търговския регистър центърът е сред собствениците на болницата.

В 10 от 12-те случая децата са насочени за прием и приети от началника на отделението по педиатрия д-р Александър Ангелов. Той отказа да разговаря с журналисти, а пред касата обяснява, че е лекувал децата много пъти.

"За последните случаи, когато не са били настанени в болница, а съм ги лекувал в домашни условия, съм се съгласявал с исканията на майката единствено и само, за да бъде предоставено адекватно лечение на децата и да не получават усложнения, без да уведомя ръководството на болницата", е заявил той пред касата.

Не е идвал в моята къща нито веднъж да ги лекува, категорична е майката.

От ръководството на болницата отговориха, че фиктивното лечение е ставало без тяхно знание.

"Невъзможно е при този обем на дейност на лечебното заведение, ръководството да проверява всеки ден броя на пациентите в болницата", казват от лечебното заведение.

Виновните ще бъдат уволнени. Детското отделение е затворено. А за фиктивните изследвания е спорно дали и каква наказателна отговорност може да се понесе, коментират адвокати.

Наказателна отговорност би могла да се търси и за фалшифицирането на подписа на майката под информираното съгласие за лечение.

Майката съветва всички, които имат съмнения: "Да си търсят правата до край, защото ако всеки си мълчи никога нищо няма да се оправи".

Проверка на здравното ни досие можем да направим през системата на касата, както и на Националната здравноинформационна система.