Представителите на таксиметровия бранш преустановяват протестните си акции на територията на София, съобщи за БТА Кирил Ризов, председател на "Съюз Такси".

Причината - днес на председателски съвет в Столичния общински съвет (СОС) е бил подписан докладът, предвиждащ 15-процентно увеличение на минималните и максималните тарифи. Въпреки че от бранша настояваха за 20%, таксиметровите фирми и водачи прекратяват протеста си, стана ясно от думите на Кирил Ризов.

Новината потвърдиха и от пресцентъра на СОС. Оттам съобщиха, че докладът относно определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници на един километър пробег на територията на Столичната община за 2023 г. предстои да бъде разгледан на заседанието на СОС на 27 октомври. Вносители са председателят на транспортната комисия Карлос Контрера, зам.-председателят й Зафир Зарков, както и Иван Таков, зам.-председател на комисията по финанси и бюджет. В техния доклад, публикуван на сайта на СОС се посочва, че по данни от дирекция "Транспорт" към 1 септември т.г. броят на валидните разрешения за таксиметров превоз на пътници са 5015. За претарифиране на таксиметровите апарати на леките таксиметрови автомобили е необходимо технологично време, предвид което се предлага актуализираните цени да влязат в сила от 1 януари 2023 г. като се запази съществуващото съотношение между минимални и максимални цени на километър пробег за дневна и за нощна тарифа. Ще бъдат увеличени с 15 процента дневната минимална и нощната минималната тарифа, както и съответно дневната максимална и нощната максимална тарифа.

На вчерашното си заседание Комисията по транспорт и пътна безопасност в местния парламент изпълни и другото искане на бранша, след като гласува и подкрепи намаляването на т. нар. алтернативен данък за таксиметров превоз. Местният налог ще бъде в размер на 300 лв., а мярката е антикризисна и цели да подпомогне превозвачите заради инфлацията и високите цени на горивата, най-вече на метана.

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лв., но само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лв. се очаква да бъде поета от държавния бюджет за догодина, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

Решението бе взето на фона на протест, а представители на бранша също участваха в заседанието на комисията, призовавайки общински съветници да подкрепят исканията им.