Щетите от наводненията в област Монтана през юни са за над 40 милиона лева, съобщи областният управител Валери Димитров, цитиран от БТА.

При поройните дъждове през юни, които валяха почти без прекъсване, много реки в Монтанско излязоха от коритата си и се разляха на разстояния до 400 метра от тях, язовири преляха през преливниците и имаше опасност от откъсване на диги, хора бяха евакуирани, водата заля много приземни етажи на сгради, дворове, лозя, ниви, градини със селскостопанска продукция, откъсна мостове, отнесе настилки от улици и разруши други съоръжения по инфраструктурата.

Пороите са нанесли поражения за над 20 милиона лева в община Берковица и за около 15-16 милиона лева в община Монтана. В община Георги Дамяново също има щети от стихията, а също и в община Лом.

Общините са описали подробно всички поражения и са изпратили докладни записки до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет с искания за отпускане на суми.

Общините настояват и за ритмично отпускане на средства за превенция на наводнения, за да се избегне след това даването на повече пари за възстановяване на щети. Общините настояват и за отпускане на средства за подпомагане на пострадалите домакинства. В Берковица до момента са изплатени 23 000 лева, в Монтана - 28 000 лева, в Чипровци и Георги Дамяново - 3 000 лева. Анкетирането на пострадалите продължава, съобщи още областният управител.

Постоянните валежи, които падаха през юни в Монтанско, са довели до преизпълнение на месечните норми за дъжд с 6-7 пъти в някои селища на региона, съобщи дежурният в хидро-метеорологичната станция в Монтана.

Количествата на валежите са рекордни в историята на измерванията в региона, които са започнали преди повече от 50 години. За равнинната част на областта за юни е нормално да паднат около 80 литра на квадратен метър, а за планинската - 120 литра на квадратен метър, но през тази година количествата са били много повече.

Заради неспирните валежи през юни няколко реки и отводнителни канали в Монтанско излязоха от коритата си и се разляха на близо половин километър от тях. Язовири преляха през преливниците и имаше опасност от откъсване на диги. Хора бяха евакуирани, водата заля много приземни етажи на сгради, дворове, лозя, ниви, градини със селскостопанска продукция, откъсна мостове, отнесе настилки от улици и разруши други съоръжения по инфраструктурата.

При поредният проливен дъжд през изминалата нощ в Монтана са паднали 17,3 литра на квадратен метър дъжд, във Вършец - 23,7 литра на квадратен метър, в село Василовци - 21 литра на квадратен метър. В следващите два дни също има вероятност от валежи, съобщиха от метеорологичната станция в Монтана.