Очаква се плавно нарастване на заболeваемостта от коронавирус в София - заради приключване на летните отпуски, както и заради започване на учебната година. Това каза пред bTV директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

По думите му през следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата. Макар да няма точен начин как да се изчисли с колко ще се повиши заболeваемостта, се очаква скокът на новозаболелите да бъде от порядъка на не по-малко от 10-20%.

Анализът на РЗИ показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната заболеваемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците също не бяха на училище. "Това са част от факторите, които ще вдигнат заболеваемостта", каза Пенчев, който добави, че София като столица и град е бомба, която не се знае кога ще избухне.

В София в момента няма дифузно разпространение, а огнища - в офиси и детски градини.

При учениците заразата протича безсимптомно, но там опасността е за техните родители, обясни експертът.

Така например, сред новозаразените с коронавирус в София има и служителка на РЗИ-София, който се е инфектирал от детето си, което е ученик. Това е можело да блокира работата на РЗИ, ако заразата се беше разпространила в службата, съобщи Пенчев.

Относно връщането на брифингите на Националния оперативен щаб, д-р Пенчев коментира, че те ще са полезни за хората.

Как се следят хората под карантина

Директорът на РЗИ отговори, че има случаи, в които след установен първи положителен PCR-тест, а след това отрицателни, има възможност човекът да не е под карантина, но това се преценява на експертно ниво.

210 души са нарушили наложената им карантина в столицата през изминалия месец.

Столична РЗИ изпитва недостиг на кадри, 200 души няма как да покрият София, системата е напрегната, работата е денонощна, 7 дни в седмицата, каза д-р Пенчев.