И частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на лекарства, както това правят държавните и общинските. Такива промени в Закона за обществените поръчки ще предложи здравният министър на финансовия си колега. Това обяви самият Кирил Ананиев в кулоарите на парламента, предава "24 часа".

Той и шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев бяха на извънредна среща при шефката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова. Повод за нея станаха изнесените преди дни разкрития на Дечев за източване на здравната каса чрез 7 пъти по-високи цени за лекарства, давани от частни болници.

До този момент в министерството не бяха постъпвали сигнали за подобни разлики, това е първият, обясни Ананиев. И директно изброи мерките, които ще предприеме по случая.

Да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичнити лекарства, ще поиска министърът с писмо от НАП, с копие до МФ. Той ще възложи и на агенцията по лекарства да направи проверка на лечебните заведения за доставката на тези лекарства и да ги сравни с максималнодопустимите цени. А след това ще бъдат обсъдени и промени в наредбата.