От вторник - 19 декември, антибиотиците ще могат отново да се изписват и с хартиена рецепта, съобщиха от Министерството на здравеопазването пред bTV. Решението за това ще остане в сила до 1 април 2024 г.

Хартиената рецепта обаче няма да важи за лекарствата за диабет.

Електронните рецепти за всички лекарства бяха въведени в средата на октомври, за да се спре свръхупотребата на някои от тях. След това обаче настъпи хаос в достъпа за пациентите, които се нуждаят от медикаменти, а лекари и фармацевти взаимно си прехвърляха вината за това.

По повод забавянето във връщането на хартиените рецепти за антибиотици зам.-председателят на УС на БЛС Николай Брънзалов отбеляза през изминалата седмица, че за да влезе в сила една наредба, тя трябва да бъде публикувана в Държавен вестник, а такава нямало там. 

От Министерството на здравеопазването уточниха, че до средата на декември се очаква обнародването, което ще позволи гратисният период да влезе в сила.

 

След като мине гратисният период, ще има малко група от лекари по дентална медицина, които ще продължат да могат да изписват лекарства на хартиена рецепта, каза преди месец д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.