Днес изтича срокът за обществено обсъждане на предложението на Министерството на здравеопазването само работещите в Спешна помощ да могат да предписват антибиотици и лекарства за диабет на хартия. 

Предстои обсъждане и анализ на всички постъпили предложения, а след това се очаква и окончателното решение на здравното министерство. 

Сред предложенията на ведомството на проф. Христо Хинков е и хартиена рецепта да допълва електронната, предаде БНТ. Целта на хартиеното допълнение към задължителното електронно предписание за антибиотици и лекарства за диабет е да има пояснения за фармацевта.

За такова предложение съобщи преди два дни заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов с уточнението, че срокът не може да е повече от два месеца. 

От Българския лекарски съюз обаче посочиха в своя позиция, че досега, както и в рамките на вчерашната среща, в БЛС не са постъпвали предложения от страна на Министерство на здравеопазването за гратисен период, през който да важат и електронните, и хартиените рецепти.

"Предложението, което БЛС категорично отказа в рамките на срещата на 07.11. (вторник) в здравно министерство, е лекарите в България паралелно с всяка електронна рецепта, да издават и обикновена хартиена рецепта с пояснения за фармацевта", посочиха от организацията.