Присъдата, която трябва да бъде изтърпяна при строг първоначален режим, бе обявена точно в 15 часа. Вчера прокуратурата поиска доживотен затвор, а адвокатът на обвиняемия - преквалифициране на обвинението в непредумишлено убийство.

Жестокото убийство беше извършено в нощта на 3 септември м.г на паркинга пред хотел „Гларус” в Слънчев бряг.  Тогава 30-годишната Мария, която била управителка на бара в комплекса, се качвала в автомобила "Ауди Q7" на 18-годишния футболист от Несебър Симеон Куминков. 29-годишният Менашки я нападнал с нож, нанесъл й 7 рани и я убил на място, като ранил и приятеля й.
 
Делото бе по съкратената процедура, тъй като Менашки призна вината си. Бургаските магистрати пък го намериха за виновен и по трите обвинения, повдигнати му от прокуратурата - умишлено убийство, нанасяне на средна телесна повреда на Симеон Куминков и незаконно притежание на боеприпаси. Според съда убийството е извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин, а Михаил Менашки е действал в ясно съзнание и напълно предумишлено.

"Законът обаче е поставил рамка, в която трябва да се движим. Той забранява да му дадем доживотен затвор в условията на съкратено съдебно следствие. Нямаше как да не вземем предвид и чистото съдебно минало на обвиняемия, както и младата му възраст", заяви след произнасянето на присъдата си председателят на съдебния състав Стефан Стойков, цитиран от "Бургас Утре".
 
Бившият полицай трябва да плати 20 000 лева на Симеон Куминков и 150 000 лв. кръвнина на бащата на Мария - Максим, който обаче днес не бе в съдебната зала. Близки до семейството разкриха, че след вчерашното заседание почерненият родител се почувствал зле и е бил приет по спешно в МБАЛ-Бургас.
Бившият полицай ще трябва да поеме и всички разходи по процеса в размер на над 10 000 лв.

Решението на Окръжният съд може да бъде обжалвано в законовия 15-дневен срок.