Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Внедряването на системата ERTMS във влаковете е важна крачка, за да гарантираме по-голяма безопасност на жп транспорта. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при откриването на международен българо-турски бизнес форум в железопътния сектор, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Събитието събра днес в София над 50 железопътни компании от България и Турция.

Министър Гвоздейков допълни, че за първи път във влакове на БДЖ ще бъде инсталирано оборудване ERTMS от най-ново поколение, което е новост и за Европа. Предстои Национална компания "Железопътна инфраструктура" да обяви обществена поръчка с прогнозна стойност около 105 млн. лева. Средствата се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост, обясни министърът.

Георги Гвоздейков подчерта отново важността на подобряването на железопътната свързаност между България и Турция. Той припомни, че българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейския съюз и това води до забавяне на веригите на доставки и до допълнителни разходи за бизнеса. "Затова работим активно за изграждането на втори железопътен преход между двете държави, който да поеме част от трафика по това направление", посочи транспортният министър. В момента се извършва прединвестиционно проучване за новия граничен жп преход Ямбол - Елхово - Лесово, така че и този проект вече е в ход.

Транспортният министър очерта като ключов приоритет за БДЖ в следващите няколко години обновяването на подвижния състав, който е изключително остарял и неефективен. "През следващите две години "БДЖ-Пътнически превози" планират доставката на 10 нови локомотиви, 50 нови пътнически вагони, както и модернизация на над 140 вагона", обясни Гвоздейков. Министърът призова всички компании, които произвеждат железопътен подвижен състав да се включат в търговете, защото само така ще се гарантира конкурентен подбор.

Вчера стана ясно, че българска частна компания е получила лиценз за пътнически жп превози. Справка в регистъра на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", който е достъпен онлайн, показва, че това е фирмата "ПИМК Рейл Експрес" (PIMK Rail Express).