В Северна Македония излезе официален отговор, след като учени от Българската академия на науките издадоха книга с доказателства, че югозападните ни съседи говорят на норма на българския език. В позиция на Института "Кръсте Мисирков" се казва, че македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Текстът е разпространен от агенция МИА. В позицията се казва още:

"Това, което може да се заключи от първия поглед на тази брошура, е, че възгледите на авторите не са научно обосновани. Македонският език функционира като стандартен език в продължение на 75 години. Изкуствените езици, тези, които нямат жизнена основа, са се провалили на теста на времето.

Преди няколко дни учени от Българската академия на науката и университетски преподаватели представиха книжно издание, в което са събрали своите изследвания. Авторите са категорични, че официалният език на Република Северна Македония в своята същност остава югозападна писмено-регионална норма на българския, а не отделен език.

"Това, че казваме, че хората там говорят на вариант на български език, по никакъв начин не означава, че ние им казваме: "Вие сте българи". Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя", сподели ръководителят на проекта проф. Васил Николов.