Скопие отвърна на БАН: Нашият език е реалност, а не форма на българския

"Възгледите на авторите не са научно обосновани", смятат северномакедонските учени

Обратно в новината

Коментари - Скопие отвърна на БАН: Нашият език е реалност, а не форма на българския | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И лъжата е реалност има я в живота, но си остава съща. Няма как БАН и България да признаят една фалшификация, за истина, защото една лъжа води след себе си друга лъжа. Сега е време да си кажем и приемем истината. Няма "македонски" език, това е изнасилена форма на българският език. Умишлено са вкарани, за ипотреба сръбски думи и е премахната буквата "Ъ". Но в говора се чува "Ъ", дори да не се изписва.

„Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато СИ СМЕ БЪЛГАРИ и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“ Гоце Делчев

В Република Северна Македония говорят републикосеверомакедонски език. ;-)

Да реалност е. Реално е български с диалект.

Гърците още не са ги метнали сериозно за знамето с герба на Филип Македонски,а това е залегнало в договора.Все пак е интересно защо Филип е избрал точно слънчевия знак за свой символ?Гърците продължават обаче ,да смятат макетата ,че са със славянски произход заради езика,въпреки ,че и други народи говорят славянски без да са,като хърватите примерно.

"СЛАВЯНСТВО". То е измислица на един хърватски монах в края на 16-ти век! Според малоумника, германците също са славяни, а вероятно и циганите(без майтап)!!! Според него, "Кирилицата" трябва да се замени с "Латиница". В момента това"Славянство" е издигнато в ранг на висша политика от страна на Русия.

@45 (нерегистриран). Дойдохме ли си на думата. Вижте кои са траки: прототраките/пеласгите, гетите/хетите, мизите, одрисите, тилатеите и трерите (около Сердика, до днес), кимрите и кимерите (на север от Дунава) синтите, МАКЕДОНИТЕ, бесите/визите, и много други. Да не забравяме илирите и даките. В зависимост от епохите тези племена се документират териториално на различни места, например гетите стигат до Северна Европа и Анатолия, мизите са както европейски, така и малоазийски, бесите/визите са както на Пирин, на Арда, на Дунава, така и на Босфора, кимрите и кимерите – до Северния Атлантик. За МАКЕДОНИТЕ историята е наясно – от Балканите до реката Инд, откъдето са и дошли хилядолетие/я по-рано. Като говорим за имена на тракски племена, трябва да ги свързваме с време и пространство и ще обхванем над 10 000 години, подир малкия ледников период, и от Китай до Ирландия. Ако се съсредоточим до Балканите, ще си поулесним обобщението. И непременно трябва да помним: Няма неизходени пътеки. Основно различни от траките са племената, късно наречени елини, с които днешните гърци, необосновано, твърдят, че са едно и също население. Няма да се занимаваме с тях. 9 не можа да влезе във форума, но не съжалявам, защото много се задръсти.

Вашия език е измислен от комунистите и СССР

Как успяха да го направят през 19 век ? С машина на времето ли ? Пак си пил грешните хапчета ....

1934-та Коминтернът взима решение за създаване на македонска, добруджанска и т.н. нации. 1944-та "язикот" е кодифициран от титовите комунисти на базата на западно-български диалект (умишлено е избран диалект без звука Ъ), дапълнен със сръбски думи и е използвана сръбската азбука. Като изкъпеш един македонец остава чист българин и кофа мръсна сръбска вода.

19 век Русия, 20 век СССР, какво е СССР ? По-голяма Русия с планове, за износ на революция , каква революция, Комунистическа. Нещо неясно?

Сърбите са ги изиграли с този език.Да вкарат селския говор /диалект/като книжовен е подигравка и унижение за самите новосъздадени макета.В период когато книжовния български е на определено ниво ,надраснал някои стериотипи ,да ги връщат в овчарника е било доста тежко за местните българи,тези с образование.Е и някои сръбски думи от сръбското робство им донадиха и някои букви махнаха,за да затормозят картинката.

Скоро в Македония ще говорят албански!

И КАКВО ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО?

грешен подход - ако искат могат да си установят диалектната форма като отделен език - това само ще помогне на богатството на славянските езици. това, към което Бан трябва да се насочи е - не може да се допуснат твърдения, че документи преди 45-а са написани на македонски език.Също не може да се твърди, че исторически източници като надписа на Самуил са написани на македонски, и че той е македонски цар - това е недопустимо. Също е нодопустимо да се твърди, че Гоце Делчев например е македонец. Иначе езика да си го установят и да си го говорят.

Значи за вас е допустимо да си откраднете чужд език - славянски , с който да замените вашия си прабългарски , и сега да си го наричате "старобългарски" при положение че не е ваш, а ви пречи друг език, който е докумениран и през 20, и през 19, и през 18, и през 17 ... век и прекрасно се вижда че е различен от СЕГА говоримия от вас славянски ( който не сте създали, а откраднали !!! ) ???? Вие не се ли усещате що за безочливо нахалство демонстрирате ????????????

И къде точно в Македония се е появил езика, на който са писали книгите в двора на цар Симеон Велики през 10-ти век, Пирине?

Какъв " македонски" те гони тебе,,какви са тези "македонци " като отделен етнос които се пръкнаха след 1944 г,че и с отделен език.Къде бяха преди това?Играта с македонския език е да се обособи отделна нация по решение на Тито с отделен език.Това включва да се забрани българския и избият всички с българско самосъзнание или да се пречупят с насилие.Език изфабрикуван върху кръвта на избитите българи.Това е!Понятието " македонски етнос" може да е свързано единствено с древните македони,но етнос свързан само с името на региона ,не предполага никаква връзка с древните,още повече никаде няма артефакти в тази връзка.

що не млъкнеш бре мискинино!

Правиш ли разлика между прабългари и българи? Между франки и французи? Франките са германско племе и дават името си на Франция и французите, но французите не са германци и не говорят германски. Прабългарите основават България, но ние сме българи, а не прабългари и говорим български, а не прабългарски. Прабългарите се заселват в Североизточна България и Македония (Битолско) - кан Кубер, брат на кан Аспарух. Излиза, че македонците са повече прабългари от тракийците.

893-та година на Преславския църковно-народен събор старобългарският е обявен за единствения официален език на Първата българска империя, измествайки гръцкия и остатъците от прабългарския. Прабългари, траки и славяни са се слели в един народ - българския. Прабългарите са дали името. а славяните - езика.

Ти, трол, има един омръзнал на всички троски похват !!! Повтаряш едни и същи глупости без аргументация, а хората ти се връзват , защото смятат, че разсъждаваш !!! Ти , обаче, си ТРОЛ , а троловете само правят копи - пейст !!! Целта ви е да шумите и да замазвате , целта ви е , когато няма аргументи една позиция , поне да опорочим и замъглим истината !!! ГАДНИ ТРОЛОВЕ !!! Не му се връзвайте на това нещо !!!

първо - какъв Пирин те гони ? къде се намира Пирин и в кои държави е влизал някога няма да обяснявам -но той никога не е бил в Северна Македония. второ - за каква кражба ми говориш - още 9 век нацията се е самоопределяла като "българи" от "царството на българския цар" и същия тоя цар е назначил хора в писмената си школа, които да направят азбука и да преведат библията. Тази азбука после става стандартна за останалия славянски свят. Трето - къде е документиран "македонски език" през 18-17-19 век- цитирай ми източник. Четвърто - аз ти говоря за 9 век ти ми говориш за 18 - десет века по-късно....

Да беше чел повече - щеше да знаеш, че "Славянството" е измислен термин! На латински - sclavus, означава - роб. Сърбин, идва от латинскoто servi - слуга, роб!

За прабългари се говори само като период - преди Българите(Дунавските) да приемат Християнството! Другите Българи, дето сега руснацитеги наричат "Татари" са приели Исляма. Между другото - руснаците също крадат Българската история.

Документиран през 17 век??? Я пак..Малко по-сериозно моля.

Македонците сърби ли са, българи ли са, албанци ли са или гърци?

едно време ВМРО се казвало Тайна Одринско Македоснка Организация, ама що ли ?

Мисля, че е крайно време да се обявят за северно-македонски българи и да влезнат в ЕС. :-)

Добре бе, отворковци, я кажете прабългарския какъв език е - славянски ли е или не ? Какъв е ? Той ли е езика на Кирил и Методи ?

Безродниците някогашното истинско ВМРО ги е бесело по дърветата и ги е драло живи. Гледам, че и днес е нужно да има подобна практика. Хубаво е и ДАНС да започнат да хващат по IP адрес безродните ку*ви и да ги пращат в лагери от типа на Гуантанамо или остров Белене.

Не е баш точен И не, българският от преди покръстването не е славянски. Ирански е. И в България си има и българи. И славяни. И авари. И още един куп други Покръстването ги обединява в един народ- български С един език - български, който е на основата на литературният славянски създаден от Кирил и Методий, но с много български думи. Щото все тия книги се пишат в България. Начело на държавата са българи, ако искаш и прабългари ги наречи. Ей ти например думата балкан. Много народ смята че е турска с персийски произход Ма не е. Има я в средновековни документи отпреди турската инвазия И те така.

:) отваряга Ние имаме библия на Български език от 9 век ....не на македонски.... сега ако искаш да кажеш че логичеси езика не е бил Българки езика , който се е наричал български до 18 век от руснацит, румънци, сърби и ....трябва да спориш с 10 века история на няколко народа, твоита теория а татарите се ражда с екатерина и е писна от гърчеещ се българин , но пък е усвоена от сръбски учен някъде 50 години по късно..... а и 75 години македонски език срещу 1000 години български исторически воден за български ? кажи ми какъв е езика на българите татарски ли ? защото татари са били князете на Русия? по тази логика

думата ПЕС е старобългарска дума днес е ползват и в Италия и в Полша понеже позлват български думи , българския има огромно влияние над народите коитоползват българския език за литературата в Румънския ощ ползват думата любеница, която е диня на старт български

Прабългари няма, както няма праангличани. Също няма и Византийска империя. Има Стара Велика България и Царство България. Както и И.Р.И. и римляни ромеи на латински. Византия е неологизъм, произлизащ от старото име на Константинопол: Византион (Βυζάντιον). През Средновековието името Византион и негови производни почти не се използват. Изразът „византийски“ („византийска“) в съвременния му смисъл се среща за първи път у Йероним Волф през 1557 г. и става традиционен за историческата литература след издаването на Парижкия историографски корпус Corpus Byzantinae historiae (1645 – 1711 г.

След като признавате че прабългарския НЕ Е славянски как може да имате претенции книжовния старославянски, езикът облечен в букви е родом единствено и само от Македония, е ваш ????????????? Вие нормални ли сте ??????????

И къде точно в Македония се е появил езика, на който са писали книгите в двора на цар Симеон Велики през 10-ти век, Пирине?

Северномакедонски учени? Е те такова животно нема! Абе докога ще се занимаваме с тия безродници? Пълен блокаж до дупка за тях, никакъв ЕС и да го ДГДкат. За 10 години албанците ще ги претопят, ще им спретнем един референдум ала Крим и си правим обща граница с албанците на Охридското езеро. Много са ербап макетата и много им знаят смрадливите усти ама тичат да учат в България и да се редят за БГ паспорти. Затворете границата, спрете вноса на всякакви стоки от там, спрете туризма в посока Македония и да се оправят както знаят. От друга страна те не са виновни, че сърбите са им промили мозъците и ги разбирам - живеят в лъжа, в измислена страна, говорят на измислен език, хвалят се с някаква измислена история дето само те си я знаят и сега изведнъж някой идва и им казва всичко онова което те са знаели, но не са искали да приемат. Ами, че то целият им лъжлив свят се срутва. Как да се ориентират какво се случва? И те са като Косово и Украйна - измислени държави крепящи се само на лъжлива история и идеологически борби межди велики сили. Като премахнем това и какво остава - нищо.

има една много проста нацияв региона и това са сърбите , които говорят на хърватски , музиката им е създавана от боснеснки мюсюлмани, и крадена българска музика, и в същото време претендират да са националисти....и в македония накой номнеклатури още блеят и тъжат ,а историчари им опъват учиште,че щом сърбите може да са толковая заспали, ще може и македонците да бъдат още по

Кажувате дека думате на "македонски", арно, ама не е баш така, оти ако е вирно тоа що оратите че излезне дека и сите цръковни книги са на "македонски" а не на старославянски язик! Па и още нещо, тия, щосме от Крайщето и Западните покрайнини, и ние ли кога си общуваме си думаме на "македонски" ?! Ако кажете дека е така то ние че ви кажеме нещо нашенско по адрес на ваште макьи, ама нема да го пишеме оти сами си го знаете що е!!!

Да спрат братята от Македонско да изкривяват историята. Да не мътят канчетата на младото поколение. да спат с фантстиката относно Александър Македонски, Самуил, братя Миладинови, Гоце Делчев... И езика ще се изясни какъв е - българите говорят на български.

Там е работата, че българите не говорят на български от 10 века насам.

Ти беше там ли?

:) ти май развиваш теориите на Германаката екатерина, която в кооперация с друи немци налага илирианския диалект като основна норма на сърбите ....:) Аз да те питам на къв език са говорили във Визнатия, като фициалния им език е бил латинския, а в Великобритнаия , като потова врме се е позлвал немски и френски ? а сърбите,защо преди 10 века са говорили български а, днес говорят хърватски? и на теб защоо дядовците ти са се наричали българи .... и защо имаме 100 000 армия от Македонци от македония служили в българските войски и защо партизаните от македония идват в България а не при тито , или дядо ти е ил от предателите , които стават пдологи на колоброциониста Тито , който помилва всички хърватски фашаги , но трепе де що има българи и налага хървтсия над македонците , като уж сръбски ....

Щом искаш да научи нещо добре. На Мадарският конник има надпис в който се споменават чичовците на Българският владетел в Солунско. Писан е с гръцки букви, ако си мислиш, че Кубрат, Исперих и св. Тривелии са неграмотни монголоиди в грешка си. Кубрат владетелят на Стара Велика България е кръстен, още като малък в Константинопол побратими са с Ираклий бъдещият Император. До края на живота си двамата владетели остават верни един на друг. По късно внукът му св. Тривелии спасява Константинопол, от арабите през 717 г. Има негови изписани образи. Изглежда като днешните българи. Монголците и татарите са феик на руската пропаганда. Благодарение на иконите имаме и образа на Борис и Симеон, последният е изписан в Равена, ако не греша в един Езуитски храм.

Офицялен , държавен език става езика на славяните в България. Създава се единен български народ. С един език и религия. Изборът е бил м ежду Гръцки и новосъздаденият литературен славянски А понеже литературният славянски остава сираче - гонят го от Великоморавия, България го осиновява и го прави свой. Развива богата книжнина с него, и става и разговорен език Нищо ново. Случвало се е много пъти в човешката история Но езика вече е български. И славяните в България, вече се считат за българи. Дори след завоюването на България от Ромеите. И не едно въстание вдигат.

въобще не е имало такъв избор между гръцки или славянски, а и българите говорят славянски , далеч преди приемането на кирилицата...

македонските "историци" и лингвисти дерибействат над македонския народ от 75 години

Како може ние, македонците, да зборуваме язикот на бугарските фашистички окупатори!!! Ние не зборуваме монголо-татарски език , кой що е недоразвит като курот на изстрадал хермафродит! Ние, вистинските македонци, никогаж нема да заборавиме како бугарската хитлеристко-фашистичка армия я нападнува Македония у 1941 година. Ние уще помнине како бугарските солдати изнасилвале мерзко, бруталистически, перверстически дашно-очупените македонски девойчиня.... Сите нормални люге кога изнасилуват, изнасилуват у дупе, а само одвратно-разгонените бугарски фашистички елементи изнасилиле иляди македонки директно у пичките , а у вас се каже у путета, совсем преднамерено-подмолно, пресметнато, за да раждат македонските девойчиня бугарски копилета, кои що после да се изсерат и изпикат на македонскиот идентитет! Позор! Позор! Позор! И бугарските татари не изнасилувале само нашите бабе, кога биле млади, сочни и дествени, а най нагло и брутлано изнасилвале и нашите дедовце, тогаз млади момчиня, у дупето без презервативот!!!! Ово е един кошмар! Ово е наи велика перверзия, коя що не познава светот!!!! Яз от вчера сум у мензис и уще данеска ке напишем с моята крв от мензисот йедно крваво писмо до европската уния, за да разкажем на сите европско-демократически люге, како бугарските окупатори освен дека изасилвале нашите бабе и дедовце, почнале да изнасулуват наред сите наше козе, краве, биволице, кои що така се наплашиле, дека спреле одма да дават млеко, месо, сирени, масло, извара, майноз, сладоледо и кисело млеко, та иляде македонци пукнале и гебердисале от глад.... освен това кога изнасулувале нашите кобиле, те пометале от ужас и перверзия масово, и от тогай нема един читав конь веке у майка Македония!!! Ово е исклучително жалко и грустно, щото кога македонските жени пракяле мажете си на гурбет в тугя тугиня , за да не им изневерувт, уталожавале меракот си тайно под прхащите атове. Яз мислим, дека европска уния ке накаже бугарските татари -пасивни педери и врли лезбиянки како ги изфърли одма от европа! Позор!!!

През ВСВ Б-я не е била фашистка държава. Ти си неграмотен глупак, щом твърдиш такива глупости. Б-я не обявява и не води война с никоя наша съседка. Имаме само административни функции в територии където живеят българи Беломорието и БЮРМ, окупатора е Х. Германия, тя печели войната с Югославия и Гърция и тя е Суверена там. Вдяваш ли?

Сега ще ти напиша нещо на "вашия" посран йезик" да го разбереш - Да ми го апнеш со топките боклук! Никаква Европска уния за вас, само гол курец и да ви шибат албанците доде умрете!

Българският език, има за свои духовни Отци св. Константин Кирил Философ и св. Методии! А на "македонският" фейк Отци са му "св." Тито и "св". Сталин. Работници на една не Християнска по същество идеология (болшевизъл-комунизъм).

Символът „@“ се появява в средновековния български превод на Манасиевата летопис (1345 г.). Символът замества първата буква в думата „Амин“.

Кой е майчиният езин на Симеон Борисоглу, Омуртаг бей и Испорхан ??? Явно не е български според вашите разбирания. Че вие българите има ли ли сте език, докато не ви донесоха нов Климент и Наум ??? Я кажи, че стана интересно !

Питай дядо си който се е наричал Българин

В нашия език думата бЪЛгарин не съществува. Има бУгарин, което прави твърдението ти смехотворно :)

във вашия закон има декрет ,че всеки обявил се а българин отива за 10 години в каторга по същия нан има такъв и в сърбия

Не съществува казваш, как да съществува нещо в нещо което не съществува. Бугарин е на сръбски. Виж в гугъл как е изписвано България в оригинални документи преди 10 века.

Македонци - изкуствено създадена нация с език, който е диалект на българския. Не могат да ме убедят, че са македонци и говорят на македонски език като говорят като баба ми и дядо ми, които са си чисти българи.

ако руснак вземе Българска книга свободно чете и разбира, не може да разбира ако говорим, понже техните книги и до днес с епшат на Български .... просто се произнася по различен начин това е типично за езици които са адаптирали жужди азбуки към своите езикови норми ....Интересно е че сръбския е п близък до полския и укрйанския , понеже приема и налага насила един диалект харкатрен за съвсемдруги географски ширини , създаването му е наложено о хърватите , но откраднато от сърбите ....

оказва се че в македония нама полтици ,а има марионетки на едни сръбски служби ,каквито са историчарите в Македония ...

ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПИШЕШ"ИЗНЕНАДАН"!!! ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ЗАЩО СИ ИЗНЕНАДАН ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ИМ, КОИТО НЕ СА ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ НАШИТЕ!

В македония убиха един техен президент , който не беше сърбоман а иситнски македонец настроен , а друг избяга в България,защото не беше сърбоман. Сегашните полтици в македония нямат топки и ги е страх от сърбите, и най вече Исотирчаите които са сръбски агенти командват полтиците , същото е и с езиковедите им .... :)

Вечна памет на Борис Трайковски! Добре дошъл на Любчо Георгиевски!

а езика който са ползвали Сърбите в църкивте се е наричал Старобългарски, преди сърбите да почнат да го наричат старосръбски или старо руски :)))) Македонците от 75 години имат език .....

Смешни сърбомани.

И от 10 кладенеца вода да донесеш, истината е че няма "македонски" език, той е фалшификат, създаден през 1944 г. под дулата на Съветската армия. Сам се виж на какъв език пишеш, пишеш на български със български букви, и го правиш, защото Българската държава е направила така, че това да е възможно. Дори когато Б-я не я е имало политически са съществували български манастири и монаси пишещи на български. Не разбра ли България е империя на Духа!

България е руска творба, и аз и ти пишем със стандарта на руските букви !!! Македонския език може и да е фалшификат, но изглежда доста време са го правили този фалшификат, защото развитието му е НЕПРЕКЪСНАТО писмено документирано през последните 10 века ! хахахаха не можете да си представите колко жалки изглеждате отстрани с примитивната си злоба и бруталното невежество - резултат от комунистическото образование, каквото все още бълват българските училища.

Напротив руският е наша рожба и те не го отричат. Ти си злобен глупак. Руснаците и сърбите ви направиха на маймуни в буквалният смисъл. Ако не вярваш на мен повярвай на Руският Патриарх.

как ще е руска творба , като смарското знаме е шито във Волжка България с лика на кирил и методии ...А първите светци в Русия са Българи не македонци

Няма руски букви. И Кирилица няма. Азбуката се казва БЪЛГАРИЦА и се измислена от българин. Много сте жалки руските трочета, които пишете тука и възхвалявате ЧУЖДА държава, която е ОКУПИРАЛА България.

Има документ черно на бяло кога Русия ви създава - 03.03.1878 година , написан и подписан. Я ми покажте документ с подпис на Тито или Сталин, на който пише "днес се създава Македония" - покажете да видим, или само знаете да лъжете !

как да има такъв , като македонска нация тогава не е имало :) , имаше 75 000 сръбска армия в македония, след втората световна, а уж фашистката българска , била окупирала земите до белград, а ние пращаме само 15 000....вие просто сте били окупирани територии , за какво да се подписва някъв документ за нещо което не съществува. явно си личи че окупацията на Македония продължава

Марс© - ДОКУМЕНТ С ПОДПИС НА ТИТО ИЛИ СТАЛИН ! Други глупости не ми се четат. АКо нямате, скриите се завинаги.

Няма ли да им пратим още някои подаръци!

Александър Македонски ала-бала,древност ала-бала......а език на 75г.,убава работа ама македонска.

Интересно на какъв език е написан отговорът, на български, на сръбски или на руски, защото на македонски нама как да е.

Редакцията, спестили сте си страшно много неша от отговора, който просто забива в земята нацитата от БАН: РЕАКЦИЈА НА ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК Разликите меѓу македонскиот и бугарскиот се големи и системски, резултат на вековни дивергентни процеси што се непобитна реалност На 7 мај 2020 година беше промовирано најновото издание на БАН со наслов „За официалния език на Република Северна Македония“ потпишано од 12 автори и 6 надворешни консултанти, а под раководство на проф. д-р Васил Николов, заменик-претседател на Бугарската академија на науките. Главните тези на оваа книшка ни се добро познати зашто претставуваат официјален став на бугарската лингвистичка наука за наводното „непостоење“ на македонскиот јазик, кој е побиен повеќепати со научни аргументи (Конески Б. По повод најновиот напад на нашиот јазик, Скопје 1948; За македонскиот јазик, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Посебни изданија, кн 11, Скопје 1978; Стаматоски, Т. Борба за македонски литературен јазик, Скопје 1986; Минова-Ѓуркова Л. Македонски јазик, Ополе 1998.). По брзиот прочит (се работи за книшка од вкупно 68 страници со многу фотографии), може да се забележи дека информациите главно се паушални и тенденциозни, без цитирање соодветна литература, направен е избор на „подобни“ личности од Македонија што се анализираат, се обвинуваат познати македонски лингвисти за плагијат и ненаучни толкувања без соодветна поткрепа, се воспеваат потпросечни македонски писатели како прочуени зашто имале пробугарски ставови, па дури и се даваат насоки за македонските научници како треба да пишуваат и каков треба да биде македонскиот јазик во иднина. Згора на сè, се промовира и ново име на македонскиот јазик, а тоа е северномакедонски бугарски јазик. Во вкупно 11 поглавја, поголемиот дел насловени како „Вистината за...“, ни се нудат искривени факти за историјата на македонскиот јазик, за имињата, за „бугарските“ книжевници од преродбата, за создавањето на книжевната норма, за „бугарската“ природа на македонските дијалекти итн. Книшката започнува со тезата дека „официјалниот јазик на Република Северна Македонија по своето потекло и структурно-типолошки карактеристики е југозападна писмено-регионална форма на бугарскиот јазик“ (с. 7), термин што не постои во лингвистиката како наука, и понатаму се дадени „аргументите“ што, според нив, ја докажуваат таа теза. Овде накратко ќе се осврнеме на ненаучноста на тие „аргументи“. За историјата на македонскиот јазик Старословенскиот, најстариот словенски книжевен јазик има огромно значење за развојот на словенските јазици. Во основата на старословенскиот јазик е солунскиот говор, односно говорот на македонските Словени од околината на Солун, врз основа на кој е создадено првото словенско писмо глаголицата. Глаголските старословенски ракописи (на пр. Зографско, Асеманово и Мариинско евангелие и др.), според локалните особености, ја потврдуваат поврзаноста со македонската територија. Во современата палеославистика за јазикот на словенските ракописи од IX до XI век (познат како канонски) е прифатен терминот старословенски / староцрковнословенски, а терминот „старобългарски“ е единствен термин употребуван од бугарските слависти. Неосновано е укажувањето за употребата на старо/ и новомакедонски (с. 11), зашто во македонската лингвистика воопшто не е позната употреба на терминот старомакедонски за јазикот од IX до XVIII век, ниту пак терминот новомакедонски за периодот од XIX век. Во врска со средновековното ракописно наследство поврзано со дејноста на Охридската и на Кратовската книжевна школа, се употребува терминот црковнословенски јазик од македонска редакција. За словенската писменост веќе од XII век станува збор за црковнословенски јазик (во бугарската славистика „среднобългарски“) во кој навлегуваат голем број локални особености – се изделуваат одделни редакции, меѓу кои покрај бугарската се изделува и македонска редакција, пред сè, врз основа на правописните, фонетските и лексичките и др. особености. На македонските особености на одделни црковнословенски ракописи се укажува одамна, на пр. во студиите за Добромировото евангелие (Jagić 1898), Болоњскиот псалтир (Щeпкин 1906), Охридскиот апостол (Кульбакин 1907). Во МАНУ, Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ и др., издадени се повеќе ракописи во коишто е одразена македонската редакција на црковнословенскиот јазик, на пр. Струмички апостол, Григоровичев паримејник, како и Вранешнички апостол, Радомирово евангелие, Радомиров псалтир, Загрепски триод, Орбелски триод, Македонско четвороевангелие, Карпинско евангелие и др., со јазична анализа што го потврдува нивното македонско потекло. Неоспорен факт e дека за македонската средновековна писменост е карактеристична конзервативноста, верноста кон кирилометодиевската традиција – глаголицата подолго се одржала, за што сведочат глаголските вметнувања во кирилските ракописи (Охридски апостол, Битолски и Шафариков триод и др.). Ако доказ за „бугарскиот карактер“ на старословенскиот јазик се открива во двотомниот „Старобългарски речник“, потврда за посебноста на македонската редакција претставува „Речникот на црковнословенскиот јазик од македонска редакција“, меѓународно координиран проект преку Комисијата за црковнословенски речници при Меѓународниот славистички комитет. Речникот ја опфаќа лексиката нa македонската писменост од XII дo XVI вeк, а методолошки се надоврзува на четиритомниот „Речник на старословенскиот јазик“. За редакциските речници се оформени посебни правила за правописно-фонолошка и граматичка презентација, а иако основниот лексички фонд има општословенски карактер, голем број ретки лексеми, временски или регионално обележани, одразуваат карактеристики на одделни словенски средини, па и на македонската. Во рамките на Комисијата за црковнословенски речници при Меѓународниот славистички комитет се работи на „Споредбен индекс кон речниците обработувани во рамките на Комисијата за црковнословенски речници при Меѓународниот славистички комитет“. За преродбениците При истражувањето на јужномакедонските дијалекти од страна на Ватрослав Облак во 1891 и 1892 год., авторот ја одбележува на неколку места важноста на проучувањето на овие дијалекти за старословенските проучувања: „Без вистинско познавање на јужномакедонските дијалекти, особено на дијалектот кој се зборува во околината на Солун, не е можно конечното разрешување на прашањето на старословенскиот. Во врска со македонските дијалекти во поново време на преден план стои пред сè нивниот однос кон бугарските и српскохрватските дијалектни групи. Се работи за тоа во последно време многу спорно прашање, дали словенските жители на Македонија се Бугари или Срби. Од филолошка гледна точка прашањето се постави така: дали повеќе карактеристични особености на различните македонски дијалекти зборуваат во прилог на потесна врска со бугарските или српскохрватските дијалектни групи? Дали жителите ќе се декларираат како Бугари или Срби, нека одлучат самите, испитувањето на ова прашање не е предмет на словенската филологија“ (В. Облак, Македонски студии, 1994). Значи, се застапува за научен пристап во своите истражувања и не дозволува пропагандите на кои е сведок да влијаат на оформувањето заклучоци за македонските дијалекти. В. Облак преку своите истражувања ја потврдил македонската теорија на Јагиќ за основата на старословенскиот, одбележувајќи дека: „мислењето за македонскиот извор на старословенскиот јазик се потпира врз сочуваните носни самогласки, на изговорот на Ѣ, на ШТ, ЖД (tj, dj) и О и Е за ъ и ь“ (Облак, Македонски студии, 1994: 6). Во својата студија Облак терминолошки балансира меѓу бугарската наука во тоа време, која делумно и ги финансирала неговите проекти, и научните факти во истражувањето, така што е видливо разликувањето на македонски и бугарски дијалекти. Примери: при коментарот за развитокот на старословенските полувокали (ь и ъ) Облак забележува: „Бојата на тонот во македонските и бугарските дијалекти не е насекаде иста како, на пример, во редуцираните вокали на меѓусебно сродните германски дијалекти“; „Како воопшто во јужнословенското јазично подрачје, така и во македонските дијалекти загубена е секоја разлика меѓу ь и ъ кај р и л.“; „Консонантскиот систем на македонските и бугарските дијалекти има посредничка положба помеѓу консонантскиот систем на јужнословенските дијалектни групи...“; во писмата упатени до Јагиќ, Облак ги споменува пропагандите од страна на Србите и Бугарите во врска со македонските дијалекти и одбележува: „многу тешко ми падна на срцето што во мојата расправа за македонските дијалекти...во предговорот треба свечено да изјавам дека научните резултати нема да бидат користени за политички цели. Не треба да се споменува ни зборот „српски“ ни „бугарски“. Тука мора да се оперира конечно само со Х и У.“ Првата половина на XIX век на територијата на Македонија постои поделба во социолингвистички контекст: како престижен јазик во јужните области се јавува грчкиот, додека во останатите делови улогата на престижен јазик ја има црковнословенскиот, поради што овој јазик вршел влијание врз новите форми на писмениот јазик засновани на народните говори. Со појавата на дамаскините во периодот од XVI до XIX век (во Македонија биле создадени околу 200 дамаскини) – зборници со морално-поучна содржина во кои навлегуваат јазични елементи од народните говори, во Македонија започнува употребата на народните говори во приватното и во официјалното општење. Во однос на структурата на населението, при користењето на именувања на етницитети во Османската Империја се користи терминот „милет“, кој означува „националност определена од религиозно дефинирана заедница“, па така со зборот „Турчин“ се означувал муслиман без оглед на јазикот, додека со „Рум“ (односно Грк) се означувал православен христијанин, но не задолжително гркофон. Терминот „Бугарин“ (Болгарин) бил употребуван за луѓето што зборувале јужнословенски дијалекти од Црно до Јадранско Море. За овој период е особено карактеристично тоа што во Македонија се води борба од една страна против грчката доминација во црквата и училиштата и, од друга, за употреба на народните говори и избор на дијалектната основа за литературниот јазик. Дополнително, грчкото влијание се огледува и во фактот дека разни преводи на евангелија, авторски дела и сл. биле пишувани на народен говор, но со грчки алфавит. Особено важно во овој период е објавувањето на Четиријазичникот на Хаџи Даниил од Москополе во 1802 год., кој е првиот објавен текст што опфаќа македонски дијалект – се работи за охридскиот говор; намената на овој речник била да се елинизираат Албанците, Власите и Словените. Именувањето, пак, на јазикот како „бугарски“ (болгарски) кај пишувачите и составувачите на зборници никако не може да се интерпретира во современ контекст, односно како што потенцира П. Хил (Hill P. “Language Standardization in the South Slavonic Area”. Sociolinguistica 6. Tuebingen, 1992) терминот веројатно означува само народен јазик. Овде треба да се спомене еден сличен ракопис насловен како „Македонски лексикон од 16 век“ (Un Lexique Macédonien du XVIe siécle) кој е издаден во 1958 год. од Ч. Џанели, професор на Римскиот универзитет и од А. Вајан, професор на Школата за високи студии во Париз. Според Вајан во материјалот е претставен говор од Костурско, а се смета дека авторот е некој школуван Грк. Јоаким Крчовски (по потекло од Кичево, с. Осломеј, починал 1820) живеел во североисточна Македонија и е автор на пет книги со религиозно-поучна содржина; од јазичен аспект во основата се поставени североисточните македонски говори, но во неговиот говор не биле потиснати сите западномакедонски особености. Како една индикација е неговото акцентирање на сопственото име „ дáскала Крчóвскаго“ или на името „Димúтриа“ на насловната страница на „Митарства“ и на „Слово за страшниот суд“. Кирил Пејчиновиќ (с. Теарце, Тетовско околу 1770 – 1845 Лешок), игумен на Марков манастир, Скопско, и на Лешочкиот манастир; се посветил на книжевната работа и ги издал книгите „Огледало“ во Будим 1816 год. и „Утешение грешним“ во печатницата на Теодосиј Синаитски во Солун во 1840 год. и Житие на кнез Лазар. Како основа во книгите е земен тетовскиот говор со елементи од централните македонски говори, сепак, со значително присуство на црковнословенскиот, кој ја претставува црковната традиција. Отпорот кон грчката црква силно ја одбележал дејноста на Константинов-Џинот (1820–1882) од Велес, којшто во своите дела употребува словенска книжна лексика и интернационализми, додека присуството на србизми во неговиот јазик сведочи за влијанието на српскиот фактор. Својот јазик го именува како „славено-болгарски“ или „болгарски“, а во граматичка смисла се застапува за архаизација на писмениот јазик. Интересна е една реакција на уредникот на „Цариградски вестник“ од 1851 год. кој го напаѓа јазикот на Џинот: „...секој може да види дека тој е различен од нашиот пишан и говорен јазик...Нека ни простат жителите на Скопје, заедно со сите оние кои зборуваат сличен јазик, бидејќи тие не го разбираат нашиот јазик, не можат ниту да го зборуваат.“ (Димитровски и др. За македонскиот јазик, 1978: 23). Партениј Зографски (1818 – 1875) е еден од оние што се застапува за заеднички македонско-бугарски јазик, под влијание на идејата на илиризмот, која имаше своја паралела во идејата за обединување на Словените во Турција. Тој во „Мисли за болгарскиот јазик“ од 1858 се изјаснува дека македонското наречје не само што не треба да биде исклучено од општиот писмен јазик, туку „ќе беше подобро ако се примеше за главна негова основа“, затоа што е пополнозвучно и побогато, а претставници се југозападните делови на Македонија. Всушност, неговата концепција се јавува како една форма на македонска опозиција кон бугарскиот јазик, за што како показател се јавуваат негативните реакции на бугарските учители кон становиштето на Зографски, како и на Кузман Шапкарев (1834 – 1908) кој објавува во 1874 учебник насловен „Мајчин јазик“. Со ова Шапкарев предизвикува реакција од редакцијата на весникот „Ден“ (1875) за што еден читател охриѓанец напишал дека Шапкарев само настојувал книгите „што се назначуваат за нашите краишта да се напишани по тукашното наречје, зашто децата полесно можат да ги разбираат и нема да си губат толку време како сега со бащинъ язикъ“, по што од весникот реагирале со зборовите: „каква полоша мисла од таа треба да има г. Шапкарев? Тој знае каде цели. Денес букварче, утре други учебни книги и туку ќе видиш ти извадил и ти составил и некоја историја на македонскиот народ и др.“ (Ристовски Бл. Македонија и македонската нација, Скопје, 1995). Димитар Миладинов, учител од Струга (1810 – 1862) се истакнува во борбата за изгонување на грцизмот во училиштата и црквите; тој, заедно со својот брат Константин (1830 – 1862) по советот на В. Григорович, кој престојувал во Македонија, се занимава ревносно со собирање македонски народни песни, кои ги објавуваат во Загреб во 1861. Застапени се 600 македонски песни, а вклучени се и 70 бугарски песни запишани од В. Чолаков, по барање на ѓаковскиот бискуп. Биле подготвени и богослужбени слова, како и нотни записи на песните од Наум Миладинов, но подоцна биле исфрлени. Преку македонската народна песна се придонесе многу за развојот на македонската национална култура, а Константин истакнува дека: „свекој род саде со својот јазик можит побрго да се просветит“.Преку своите песни напишани на струшки говор Константин Миладинов го покажува стремежот кон употреба на народниот говор како основа за литературниот јазик. Григор Прличев од Охрид (1830 – 1893) како исклучителен поет се истакнува со својата поема на грчки „Арматолос“, со која победил на поетскиот конкурс во Атина 1860 год.; на грчки ја пишува и поемата „Скендербеј“ (1862), а ги преведува и хомерските епови „Илијада“ и „Одисеја“ од старогрчки, „Орландо Фуриосо“ од италијански и др. Во врска со преводот на Илијада, кој Прличев го правел по покана на списанието „Читалиште“, печатен во 1871 год., кн. 11–16, како пресудна за неговата судбина е критиката на Н. Бончев во „Периодическо списание“ (1871) за лошиот јазик и прекумерните скратувања. Всушност, самиот Прличев во своите белешки пишува дека преводот ќе биде скратен, дека преведува во десетерец, а за бугарскиот вели дека не го познава добро. Преводот го има како основа црковнословенскиот со употреба на бугаризми и русизми. Прличев покрај својата дејност како учител, се истакнал и како исклучителен оратор со беседите кои ги изрекувал по разни поводи во училиштата, одбележувањето на Св. Кирил и Методиј, Св. Климент и др. секогаш со стремежот за искоренување на грцизмот и воведување настава на мајчин јазик. Карактеристично е дека во беседите се служи со охридскиот говор, како на пример во „Чувај се себеси“ (1866), во „Беседата за современата настава во училиштата“ (1883), „Беседата за жртвите“, „Говор одржан на 28 мај 1867“ и др. Во „Беседата за Кирил и Методиј“ истакнува: „ – О колко бехме за окајание ние Македонци! Милиони души от стотини години напред празнуваха денот на Св. Кирил и Методиј а ние едва сега скоро започнахме да ги празнуваме. Православни и Католици празнуваха денот на Македонските свјатии, а ние Македонци не знаехме ни делата, но нито имената на македонските свјатии...“ Во својата „Кратка словенска граматика“ (1868) во која се застапува за еден општословенски јазик базиран на старословенскиот се служи и со избрани примери од македонските народни говори, поточно од с. Бобошчица, со упатувања „во Македонија“ итн. Димитар В. Македонски (с. Емборе, Кајларско, починал 1898) меѓу 1867 и 1868 објавил три учебника, а неговиот јазик бил близок до западномакедонскиот на Зографски, со тоа што вклучувал и особености на неговиот егејско-македонски дијалект (редуцирање на неакцентираните самогласки е>и, о>у); тоа претставува еден од обидите за синтетизирање на македонските дијалекти во литературен јазик. Најраниот печатен израз на посебен македонски идентитет е изразен од Ѓорѓија Пулевски од Галичник (1838? – 1895), кој во еден од своите учебници наведува: „Наше отачество се велит Македонија и ние се именуваме Македонци“; „македонскијот јазик је најсроден со црковно-славјанските книги и тој је старославјански“. Во 1878 ја објави првата македонска револуционерна поема „Самовила Македонска“, а во 1880 во Софија е објавена неговата граматика „Славјанско-населенска-македонска слогница речовска“ која претставува стремеж за еден македонски литературен јазик. Во 1892 е објавена првата историја „Славјанскомаќедонска општа историја“; со своите дела Пулевски се истакнува со македонистички идеи во поглед на јазикот и на националното чувство. Овде треба да се спомене и Темко Попов, претставник на тајниот Македонски комитет во Софија, кој во текстот „Кој е крив“ и во писмото до Д. Баџовиќ од 1887 се застапува за воведување македонски јазик во училиштата и изразува македонска национална свест: „Националниот дух у Македониа до такво дередже денеска је стигнал, штото ни сам Исус Христос да слезит од небоно не можит да уверит Македонеца оти тој е блгарин или србин“ (цитирано во Македонски јазик 1998). Марко Цепенков од Прилеп (1829-1920) како извонреден раскажувач има голема заслуга за собирање на македонски народни умотворби и приказни. Неговите собрани материјали излегуваат во 1888 во „Зборник на народни умотворения, наука и книжнина“, понатаму во 1900 до 1906 во истиот Зборник (Цепенков, М. Одбрани творби. Скопје, 1974). Покрај оваа дејност, тој се јавува како автор на драмата за Спиро Црне објавена во в. „Автономна Македонија“ во 1903, Автобиографијата, Записките за македонските војводи, неколку песни во в. „Глас македонски“ во 1896, чиј редактор бил К. Шахов претседател на Младата македонска книжовна дружина и пријател на Гоце Делчев; потоа, песната „Мајка Македонија ги советува своите чеда да востанат против тиранијата на Турците“ во в. „Автономија“ во 1899, весник на македонската емиграција во Софија. На последно споменатата песна се потпишува со псевдонимот Еден прост Македонец, а првите нејзини стихови гласат: „Чеда жални, вие Македонци, до кога ќе лежите под Турци?“. Со дејствувањето на младата македонска книжовна дружина во Софија започнува и издавањето на списанието „Лоза“ од јануари 1892, во кое се употребувала реформирана македонска ортографија и азбука, како и ’македонизми‘ во фонетиката, морфологијата и лексиката(употреба на апостроф ’ кај палаталните консонанти, членска форма –от, дифтонзите се пишуваат како диграфи ю - iу, я - iа, употреба на предлозите во, со наместо във, със, предавање на групата dj со гi наместо со жд и др.). Во бугарската јавност се огласиле негативни реакции за „Лоза“ со коментар дека тие сметале дека нивна татковина е Македонија, дека е таа населена со посебно словенско племе наречено Македонци. Лозарите извршиле значајно влијание врз Крсте Мисирков (1903), кој самиот ги карактеризира како основа на новото движење во Македонија, движење што има цел да се одделат македонските интереси од бугарските со воведување на едно македонско наречје на степен на литературен јазик за сите Македонци. Бугарските власти го забрануваат печатењето на Лоза и ги прогонуваат македонските сепаратисти. За македонските имиња Македонскиот топономастикон, по својата генеалогија, главно, има словенски карактер, покрај помал процент на адаптирани топоними од турско, грчко, латинско и супстратно потекло. Споредбата на истородни топоними што се наоѓаат на територијата на Бугарија и на Македонија што се претставуваат во книгата како „чисто“ бугарски е апсолутно неодржлива. Македонските ономастичари имаат голем број студии посветени на топонимиски паралели меѓу македонските топоними и топонимите од други словенски топонимиски системи, како на пр.: хрватски, српски, словенечки, чешки, полски итн., но ниту еден не се произнесол дека сите топоними што се семантички и структурно идентични или слични „се присвоени“ или „украдени“ од македонскиот топономастикон од страна на јужнословенските, западнословенските или источнословенските народи. Напротив, секој сериозен ономастичар што се занимава со проучување на словенските топономастикони ги третира како општословенски, т.е. како заеднички за сите Словени. Во однос на презимињата неодржлива и ненаучно е фундирана тезата дека сите презимиња во Македонија на завршок -ов се бугарски, а презимињата на -ски со декрет им се наметнати на Македонците за да се разликуваат од бугарските. Презимињата на -ов/-ев во македонскиот антропономастикон во својата основа имаат лично име, додека оние образувани со суфиксот -(-ев/-ов)ски во основата имаат фамилијарни имиња, како што се: Петревци, Стојановци, Драгановци, Воденичаровци, Рибаровци и др. И двата суфикса имаат словенско потекло и се карактеристични за образувања презимиња и кај другите словенски народи: Руси (Ана Павлова, Горбачов, Рахмањинов, Достоевски и др.); Полјаци (М. Склодовска, З. Тополињска, Вроцлавски, Соколовски итн.); Чеси (Навратилова, Хауптова); Срби, најчесто од Војводина (Јован Ќирилов, Васиљев и др.). Неверојатно ни се чини дека сиве овие претходно наброени презимиња, според бугарските лингвисти, се, исто така, – бугарски?! За македонските дијалекти Во делот посветен на македонските дијалекти (с. 40‒50), изнесени се невистинити искази, кои методолошки ниту се издржани ниту пак прифатливи за која било наука. На самиот почеток од овој дел како доказ за „бугарскиот“ карактер на дијалектите од „географската област Македонија“ авторите наведуваат дека населението во Албанија го определува својот говор како „нашенски“ кога општат со гости од Бугарија. Тоа не е никаков научен доказ дека се Бугари, а пак уште помалку дека јазикот им е бугарски. Само како пример, ако се истражувачите од Србија или од Русија, тогаш како ќе се толкува поимот „нашински“?! Во последниве 10 години и македонски и странски слависти во своите истражувања на овој терен имаат забележано дека се користи терминот „наш(инс)ки“, но со оглед на деценискиот недостиг од општествена поврзаност со матичната земја, тоа е вообичаена реакција на говорителите, а за несомнениот македонскиот карактер на тие дијалекти зборуваат фактите изложени во дијалектолошките монографии за овој регион. Затоа, пак, бугарските експлоратори што биле на терен во Албанија, не познавајќи ги добро тамошните дијалекти (разбирливо, не се нивни!) даваат погрешни транскрипции на примери во книшката каде што и акцентирањето и предавањето на гласовите е погрешно. Пр.: „Мòйте децà_ги растèла мàйка ми до тригодùшни ...“ „Шò к’е зàзборвит джагỳрин’а (децата)...“ (с. 41). Во продолжение на тезите го вметнуваат и името на познатиот руски истражувач Афанасиј Матвеевич Селишчев, притоа селективно ги даваат неговите научни мисли и ги ставаат во сосема друг контекст. Еве што вели самиот тој во Очерки по македонской диялектологии: „Славянскіе говоры Македоніи въ теченіе послядних 50 лятъ были объектомъ политическихъ и публицистическихъ споровъ и кровавыхъ распрей, но не были въ полномъ ихъ объемѣ предметомъ научнаго изслѣдованія. Все то, чѣмъ мы располагаемъ для изученія современныхъ македонскихъ говоровъ, заключается въ записяхъ и немногихъ описаніяхъ.“ („Словенските говори во Македонија во текот на последните 50 години биле предмет на политички и новинарски спорови и крвави пресметки, но не биле во полн обем предмет на научни иследувања. Тоа со што располагаме за изучување на современите македонски говори се состои од записи и неколку описи.“) Точно е тоа дека има труд од него „Полог и его болгарское население“, но има и „Славянское население в Албании“. Прашање до колегите од Софија: Зошто не и бугарско население во Албанија? Впрочем, неговиот ученик Бернштејн, кој се смета за основач на проучувањата на современиот македонски јазик во Москва, има запишано дека токму Селишчев во својот курс по словенска филологија одржан во 1938 година во Москва го споменал и македонскиот јазик и ја одобрил статијата на Бернштејн посветена на македонскиот јазик. Имено, Бернштејн (С. Б. Бернштейн. Зигзаги памяти, Москва 2002: 228) пишува: „В предисловии переводчика было написано, что Селищев „един от най-авторитетните защитници на българските права над Македония“. Это вызвало страшный гнев Афанасия Матвеевича… „Это дело болгар, и нам не следует вмешиваться в их дела, – говорил Селищев. Формирование национального сознания – сложный процесс… это дело политиков, а не учёных“. “.(„Во Предговорот од страна на преведувачот беше напишано дека Селишчев ‘е еден од најавторитетните заштитници на бугарските права во Македонија‘. Ова предизвика страшен гнев кај Атанасиј Матвеевич… ‘Ова е работа на Бугарите, и нам не ни треба мешање во нивните работи‘ – велеше Селишчев. ‘Создавањето на национална свест е сложен процес... тоа е работа на политичарите, а не на научниците‘.“).Околу состојбата со картографирањето на дијалектните пројави, авторите се повикуваат само на Бугарскиот дијалектен атлас, заборавајќи дека постои Општословенскиот лингвистички атлас со меѓународна славистичка редакција, во која се застапени и пунктови од македонската јазична територија. За создавањето на македонскиот литературен јазик На 2 август 1944 г., на Првото заседание на АСНОМ, се воведува македонскиот јазик како службен во македонската држава и се започнува со работата на македонската азбука и правопис. Исто како и при реформите на бугарската азбука и правопис, имало повеќе различни ставови како тие да изгледаат и затоа се смениле 3 јазични комисии. Самата кодификација во 1945 г. е поставена врз идеите на Крсте Петков Мисирков изложени во книгата „За македонцките работи“, објавена во Софија во 1903 г., само 3 години по кодификацијата на бугарскиот јазик од страна на М. Дринов. Тоа се: централното македонско наречје како народна основа, фонетскиот правопис и лексички фонд што вклучува избор од сите македонски дијалекти. Од литературнојазичен, нормативен аспект, „јазикот секогаш има политичка димензија, бидејќи него ќе го нема без политичка одлука.“ (Babić S. Hrvanja hrvatskoga, Zagreb 2004: 122). Познат е цитатот на социолингвистот Макс Вајнрајх (Max Weinreich) ‒ мисла слушната како коментар на едно од неговите предавања, дека „јазикот е дијалект со армија и морнарица“. Впрочем, реформата на бугарската азбука и правопис од 1945 г. е спроведена според Лениновата реформа на рускиот јазик од 1918 и реформата од 1921 година. Македонскиот јазик со целата своја многуфункционалност на стандарден јазик, силата на зборовите и граматичките парадигми ги црпел и сè уште ги црпи од дијалектната разновидност, односно од богатството на дијалектите. Македонските дијалекти имале свој спонтан развој во којшто внатрешните јазични можности, поттикнати од ситуацијата на многујазичност на Балканот, ги доразвиле и ги прераспределиле на начин што е уникатен за македонскиот јазик во рамките на целиот словенски јазичен свет. Без да навлегуваме во детали, тука ќе ги наведеме прво фонетските особености, како што е затврднувањето на меките согласки, сосем малата фонетска адаптација на гласовите во гласовната низа, фиксираниот акцент на третиот слог од крајот на зборот и акцентските целости, особини со коишто македонскиот јазик во голема мера се разликува од бугарскиот на фонетско рамниште. Од друга страна, македонскиот јазик развил морфосинтаксички особености што во голем степен го оддалечиле од другите словенски јазици, а го разликуваат и од бугарскиот, а кои се предмет на истражување на домашни и странски македонисти, како што се: различната употреба на л-формата во двата јазика, комплетното изградување на парадигмите со ќе за изразување на нефактивност (ќе паднев ‒ буг. щях да падна), македонското што наспроти бугарското че, употреба на дека наместо бугарското да во декларативни реченици, начинот на искажување на прекажаноста во двата јазика и низа други особености. Ако кон тоа се надоврзе балканскиот има-перфект, чиј зародиш е забележан во ракопис од Крнино (Кичевско) од 1706 година, ќе се сфати дека разликите меѓу двата словенски балкански јазика, македонскиот и бугарскиот, се големи, системски и иреверзибилни, резултат на вековни дивергентни процеси што се непобитна реалност. Употребата на еден јазик како официјален од страна на повеќе држави, што е потенцирано во публикацијата на БАН, каде што се наредени редица примери од ист тип, на пр. случаите со англискиот, германскиот итн., не ја одразува светската лингвистичка реалност и не може да се употреби како аргумент дека македонскиот јазик е во основата бугарски и дека треба да се признае дека еден ист јазик се употребува како официјален во двете држави. Зошто не се споменати случаите кога една иста национална заедница употребува повеќе јазици, како на пр. Евреите? Зошто не се споменати случаите кога од еден дијасистем се добиваат повеќе стандардни јазици, како што е примерот со српскохрватскиот, од кој сега функционираат четири засебни стандардни јазици: српскиот, хрватскиот, босанскиот и црногорскиот? Во науката не е дозволено да се прикажуваат само ситуациите што ѝ одат во прилог на определена теза, туку треба објективно да се прикаже реалноста. Заклучок Она што може да се заклучи од првиот поглед на оваа книшка е дека ставовите на авторите не се научно базирани. Македонскиот јазик функционира како стандарден јазик веќе 75 години, рамноправен во рамките на Обединетите нации, со испишани илјадници страници во сите функционални стилови. Вештачките јазици, оние што немаат жива основа, не успеаја да го поминат тестот на времето. Таков беше случајот со есперантото, на пр. Македонскиот јазик кодифициран на народна основа го нема тој проблем. Тој е предмет на интерес на повеќе странски научници, како на пр., на Хорас Лант, професор на Универзитетот Харвард и студент на Роман Јакобсон, кој во 1952 г. објави „Граматика на македонскиот литературен јазик“ на англиски, потоа Гард, Миниси, Пјанка, Хил, Лубаш, Фридман, Усикова, Крамер и др.. Застапен е во Општословенскиот лингвистички атлас (ОЛА), Европскиот лингвистички атлас (ЕЛА) (Atlas Linuarum Europae ‒ ALE), Малиот балкански атлас. Mакедонскиот јазик се изучува и се изучувал на различни нивоа на повеќе од 30 универзитети во: Австралија (Мелбурн, Сиднеј), Австрија (Виена), Албанија (Тирана), Италија (Неапол), Канада (Торонто), Полска (Варшава, Краков, Катовице, Сосновјец), Романија (Крајова, Букурешт), Русија (Москва, Перм), САД (Чикаго, Чапел Хил, Портланд), Словенија (Љубљана, Марибор), Турција (Истанбул), Унгарија (Будимпешта), Франција (Париз), Хрватска (Загреб, Риека), Чешка (Прага, Брно) и др., а за научни проучувања бројката е многу поголема. Тоа е реалноста. Секој што претендира себеси да се смета за научник мора да биде во согласност со времето. Основно човеково право е правото на употреба на мајчиниот јазик и на самоопределување. Секој обид да се постигне тоа со сила или уцена ќе биде неуспешен. Македонците не можат да се чувствуваат како Бугари, ниту да го сметаат бугарскиот јазик за мајчин. Впрочем, во последните 100 години, само за време на окупацијата од 1941 до 1944 година, во поголем дел на Македонија службен бил бугарскиот јазик, така што двата јазика се развивале одделно и притоа доста се оддалечиле. Заедничката иднина треба да се гради со меѓусебна доверба и пријателство. Тоа ќе се постигне само доколку се прифатиме и вистински се почитуваме. Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ 10.5.2020, Скопје

Щом го чета свободно, човече, отгатни на какъв език е, като се изключат някои умишлени заемки от сърбо-хърватски.

Мозъчко, всички македонци четат и разбират свободно без никакви проблеми сърбо-хърватски. И всички сърби , хървати, босненци, черногорци разбират прекрасно македонски. Значи ли това че македонците говорят сърбо-хърватски, или другите говорят македонски ? Искаш ли да позная защо НИКОГА не си си задавал този въпрос ??? А ти като голям разбирач, можеш ли да кажеш две думи на македонски ? Можеш, ама първо ще си вържеш езика на фльонга ! Смешник.

Още един античен(вековен) пезевенк.

Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език. Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 година и е погребан в базиликата „Св.Климент” в Рим. След смъртта на брат си Методий продължил да разпространява славянската писменост до последния си дъх на 6 април 885 година. В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. България ги почита, защото Константин Кирил Философ защитава пред Папата правото на всички народи да разбират Божието слово на родният си език. Самият той е бил двуезичен, гръцки и български (дядо му е бил, от царски род а майка му българска принцеса). цар Борис и цар Симеон Велики наричат Българицата Кирилица в негова чест. Няколко века Глаголицата и Кирилицата са се ползвали паралелно, най-до късно глаголицата се ползва в Хърватско.

Ехей , Хахо, т.нар. старобългарски език е ТЮРКСКИ и нито Кирил и Методи, нито Климент и Наум са правили азбука за него, нито са го говирили, нито ги е интересувал по какъвто и да е повод. Този език, ИЗКОННИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, е бил толкова мизерен, че вас самите ви е хванало срам от него и сте го низвергнали, захвърлили сте го на бунището на историята , взели сте си нов, ЧУЖД , НЕ ВАШ, звучен и красив език - МАКЕДОНСКИЯ !!!!! Това е историята, другото са комплексарщини.

Ха-ха истински ме разсмя, всички хронисти, през вековете, от всички държави, от който е достигнало писано слово, навсякъде се чете българи, българска държава българска църква, българска войска, българска просвета, българска победа. ни на едно место няма македонска. И това е така, защото древната Македонска държава е заличена от Римската империя през 143 г. след битката при Пидна.

Да попитам, тези които слагат минуси, какво мислят за истоинският български език - прабългарският ? Езикът на Аспарух, на Крум и Борис, на Симеон и Петър ? Защо не стана литературен език ? Защо Кирил и Методи не написха за него азбука, защо не преведоха библията на (пра)български ? Защо Симеон Борисоглу ( който от комплексарщина пред македонците и Александър Велики в 20 век нарекохте също "Велики" ), се отказа от бащиния си език , от ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ ??? Това ли ви е великото българско родолюбие ?

Щом искаш да научи нещо добре. На Мадарският конник има надпис в който се споменават чичовците на Българският владетел в Солунско. Писан е с гръцки букви, ако си мислиш, че Кубрат, Исперих и св. Тривелии са неграмотни монголоиди в грешка си. Кубрат владетелят на Стара Велика България е кръстен, още като малък в Константинопол побратими са с Ираклий бъдещият Император. До края на живота си двамата владетели остават верни един на друг. По късно внукът му св. Тривелии спасява Константинопол, от арабите през 717 г. Има негови изписани образи. Изглежда като днешните българи. Монголците и татарите са феик на руската пропаганда.

са поднесли венец пред паметника на падналите от "бугарските окупатори".

Политика, какво да се прави, братя сме, но формално сме от двете страни на барикадата. Ние в НАТО те не. Горбачов е мисирка, предаде не само тях, най-вече предаде нас. И като не казват истината продължават да ни предават.

от преди 75 години!

Българският език е оцелял от кан Кубер там (5в от сл. хр.) и след това при Крум и Пресиан (който включва и Албания) началото на 9ти. това са над 400 (още в границите на Византия)+1200 ГОДИНИ!!! Бабите и дядовците ви на какъв език са писали преди 75г? Един прител ходи на гости на един "изявен македонец" в Скопие и бабата супер му се радвала. "Защо ми се радваш толкова попитал той? А тя ами защото си от България, бабе!". Значи там е страшно да кажеш че си българин, че говориш български, но поне все още може да се радваш на някой от България...кой знае може и той да е северномакедонец все пак не ви трябва преводач. Защо ли?

СМЕШНИЦИТЕ ! НЕБЛАГОДАРНИЦИ И МИЗЕРНИЦИ! НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАВА НА ТЕЗИ, ДОКАТО НЕ ЗАТЪНАТ ОКОНЧАТЕЛНО В МИЗЕРИЯТА СИ! 75 ГОДИНИ ФУНКЦИОНИРАЛ ЕЗИКЪТ ИМ! БРЕЙ, ТОВА Е НЕВИЖДАНО И НЕЧУВАНО В ИСТОРИЯТА ДЪЛГОЛЕТИЕ! ДА ИМ ПРИПОМНИМ ЛИ КОЛКО ГОДИНИ ФУНКЦИОНИРА БЪЛГАРСКИЯ?!

В Австрия говорят на немски и не ги притеснява, нека братята македонци разберат вече, че и австрйски език няма :)

Пък и то един народ. 5-6 души не са народ, а измислица.

Само един народ на земята е по-смешен от българския и това е македонският народ

Смешен си ти и "македонският" ти отец Сталин. България е толкова "смешна", че погребва империя след империя. И пак е тук!

А преди 85 години на какъв език са говорили

На цигански. Или са мълчали, докато им определят комунягите на какъв език да говорят.

Ей макета къв е този Мисирков ? До сега знаех само един - Тодор Колев - царство му небесно в опасен чар - ястребовски , Мисирков ......Пак крадете !

Целият архив на Царство България е отмъкнат от червената армия по време на окупацията,оттам можеше да знаем много неща.Сега ако искаш да надникнеш в него, пишеш молба, чакаш за отговор,ако ти разрешат плащаш за ксеро от 10 долара за страница А4. За какво му е на роба да има своя история?

Всичко що е маке е големо Лайно! Само не разбирам що ни занимават с тези лайна...първо историята..после езика.Оставете ги на паша и тва е......

Трябва да ритнеш. Не може на паша. В учебниците им е пълно с лъжи и измислена история. Тоя дребния Зайко и предишния боклук каза Абе аз съм го "учил" това като малък ебахти "аргумента".

Крастан Мисирков е също “реално”име -в превод дори не е име ,а прякор ! Кръстан Мисирката -кой нормален човек ще ди кръсти така детето ......а ,да ...”македонец”!

Kalin

Ми то си го пише 1948 година някой е решил че това което те говорят е......македонски.До тогава са говорили на български диалект;-)ми разкриха ги и сега се чудят как да обяснят това.

Да не забравят че " българина" руснак др.Георги Димитров е създател на тяхната изкуствена държава и няма и паметна плоча ....

Трябва да издигнат паметник, че първи ги призна за суверенна държава. Мръсен тъп комуняга. Сега трябва да се разправяме с тъпаци.

В интерес на истината и на нашия език е трябвало доста време в началото на 19 век за да излезе от догмата че е диалект на сръбския НО с доста турцизми ...

Още един простак, какво е простак виж в речника. България е ървата национална държава създадена и целяла до ден днешен и запазила името си, след като Атила помита Римската империя. Става империя създава своя култура на базата на своята азбука. Има първият национален духовен глава (Патриарх) всички така наречени славянски езици са на базата на българският, защо е било така. Защото е най-стар и само той е признат , от Папата, като език на който може да се превеждат и проповядват евангелските текстове. А Сърбия е имала няколко различни имена и била голяма колкото един окръг. Само половин век са по големи и то защото цярят им тогава е на половина българин.

сръбския не е съществувал , по земите до белград , а е насислствено наложен , като норма , няма естествена поява. личи си кой провежда операцията сърби и разни българофоби

Ти си измислен тъп боклук който говори с гъза си. Говорящ лайнарник, що е от - сърбофил.

И макетата са прави, техният език е реална форма на българския.