Петък, 13-и, се оказа доста инфарктен ден за Съюза на българските журналисти /СБЖ/.

Сагата стартира по обед с притеснителен пост във Фейсбук на журналистката Анна Заркова, която отскоро е главен секретар на най-старата журналистическа организация у нас:

"Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни.

Това е лоша новина за българската демокрация, разбира се. Но е добра за съюза на журналистите. Щом го преследват с полиция, значи е жив!

СБЖ беше в кома, изглеждаше мъртъв с години - веднъж притихнал, полегнал и незначителен, друг път обезкръвяван, ограбван и изнасилван...Но се размърда напоследък и вече го бият - следователно го има, някому пречи, а на мнозина е нужен.

То същото важи за журналистиката. Нищо, че голяма част от нея спи или кълве сега в кокошарника при мисирките.", написа Анна Заркова.

Оказа се, че последвалите медийни заглавия "Полицията и прокуратурата нахлуха в СБЖ" са силно преувеличени. Самата проверка е била преди 10 дни. Извършил я е един полицай, който е поискал документи и след това си е тръгнал. Той дори е уведомил председателката на съюза Снежана Тодорова, че ще отиде на проверка във връзка с постъпил сигнал за непроведено общо събрание на СБЖ, фалшифициран протокол от него и други нарушения в съсловната организация, съобщиха за "24 часа" от МВР.

Малко след поста на Анна Заркова, в задочния фейсбук диалог какво се случва в СБЖ се включи и члена на УС на журналидтическия съюз Къдринка Къдринова:

"Чудя се все по-често една и съща ли реалност обитаваме с някои други съжители на глобалното кълбо и нашенската "една човешка длан"... бях връхлетяна по пътя от обаждания и тревожни въпроси "Какво става в СБЖ?" Защото се оказа, че една вероятно иначе много мила и добронамерена колежка от новото ръководство на СБЖ, в което наскоро бях избрана и аз, изглежда е решила да си прави някакъв странен PR на гърба на този 125-годишен Съюз... Бях като зашеметена от въпросите и чак по-късно разбрах, че това лице било написало в неговия си Фейсбук една умопомрачително невярна интерпретация: "Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни..." Нататък същото лице се опитва нещо си там да обяснява как СБЖ уж бил в кома, пък се събудил, пък не знам си какво... Нищо друго, освен груба и примитивна манипулация не е всичко това! И поредно голямо мое лично разочарование... Защото същата тази колежка аз доскоро приветствах и ѝ се радвах за ръководната ѝ позиция в СБЖ. И дори не ми хрумваше, че някой може така евтино и примитивно да употребява една 125-годишна журналистическа организация, за да си прави личен PR... Защитата на журналистическите права и на свободата на словото са свещени и с тях е недопустимо да се жонглира, за да се търси изкуствено обществено внимание. Проблемите на журналистиката и на общественото развитие в България са прекалено дълбоки и сериозни, за да си позволява някой подобни евтини номерца. Да, СБЖ е атакуван заради принципните си позиции и независимостта си, да, притискан е, да, от различни посоки се отправят поръчкови и брутално изкривени и лъжливи обвинения срещу него, да, тече рутинна проверка по редовните оплаквания от недоволни от последното Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ. Но НИКАКВА ПОЛИЦИЯ НЕ Е НАХЛУВАЛА В СБЖ, както съобщиха много медии, подведени от фалшивите твърдения на колежката, може би водена от добри намерения, но постигнала скандален резултат... Наистина вече не разбирам къде живея и какво става около мен. Но към сигурна, че това, която става, не ми харесва...", написа в социалната мрежа членът на УС на СБЖ Къдринова.