В училищните бюджети няма средства, с които да бъдат платени таксите за интернет на ученици от социално слаби семейства и на ромските ученици, алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", предава БНР.

Намерения в тази посока изразиха преди дни от Министерството на образованието и науката, а целта е при ново преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители да имат интернет от домовете си.

От синдикат "Образование" са категорични, че опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители при работа в електронна среда са претърпели пълен крах и че ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и към ромските ученици, то незабавно ще започне подготовка за протести и стачки.

В училищните бюджети няма никакви финансови буфери и ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това, изтъкват от профсъюза.

Тяхно национално проучване показва, че техническата осигуреност на учителите е на посредствено ниво, тъй като над 44 на сто от тях нямат служебен лаптоп, а 22 на сто ползват такъв временно.

Под 10 на сто от образователните институции са технически подсигурени за хибридно обучение, алармират от синдиката.

И още - само 39 % от учителите са получили някакви средства от училищата за работа в електронна среда от своите домове, а почти 3/4 от анкетираните смятат, че националната програма на МОН в това отношение - в подкрепя обучението от разстояние в електронна среда, е пълен провал и е унизителна за учителите.