Обединил съм всички изследвания в книга, като в половината от нея са теоретичните доказателства, а другата - документите, които доказват несъстоятелността на исковете за царските имоти.  Това коментира адвокатът проф. Владимир Петров в предаването „Денят започва" на БНТ, предаде КРОСС.

Повод за коментара бе новината, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски е подал иск за завеждане на дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните му имоти, наложен от парламента в края на 2009 г.

„Нека царят да упражни правото си на иск. Вярваме в европейските институции. Ако този съд вникне във всички обстоятелства ще се види, че искът на Сакскобургготски е не 90%, а е изобщо несъстоятелно", обясни проф. Петров. По думите му, той и неговите колеги, които се занимават и изследват казуса с царските имоти не е за пари, а за да възтържествува справедливостта.

Опонентът му по казуса за царските имоти Емил Георгиев, преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски", го призова да говори с аргументи.
"В случая имаме опит да се надделее над правото с изключително „светски" аргументи. Доказателствата, които се представят не са състоятелни и дори грубо погазват едно решение на Конституционния съд", коментира Геогиев.
Той посочи, че взимането на Великото народно събрание на решение веднага след 9.09.1944 г. за царя е в противоречие с Търновската конституция, която все още действа по това време. По думите му, в момента са изчерпани възможностите за защита от страна на царя в България и затова той търси други в чужбина.

Преди дни Симеон Сакскобургготски лично уведоми по телефона премиера Бойко Борисов и министъра за земеделието и храните Мирослав Найденов, че ще съди България в Страсбург заради мораториума, наложен от Народното събрание върху разпореждането с реституираните му имоти. Това потвърдиха от Министерството на земеделието и храните. Земеделското министерство е внесло и граждански иск в Софийския окръжен съд за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в Рила.

В петък Борисов обяви, че държавата ще търси начини да осигури средства за ангажирането на няколко адвокатски кантори за завеждане на дела срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III в опит да си върне „царските имоти".