В изпратено до патриарх Неофит писмо, Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван на богослуженията на Българската православна църква, каквото решение взе в края на април т.г. Светият синод на БПЦ.

Писмото на бившия премиер е публикувано на сайта bg-patriarshia.bg.

В решението на Светия синод се посочваше, че "при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон Втори, цар на българите".

В писмото си до патриарх Неофит Симеон Сакскобургготски синовно благодари на Светия синод на БПЦ за единодушно взетото решение да се възстанови стародавната традиция на поменаване по време на светата Божествена Литургия, както и за удостояването му с Ордена "Св. Йоан Рилски Чудотворец".

"През целия си живот съм пазил ревностно завещаната от моя баща Православна вяра, която предадох на своите синове Кардам /1962-2015/ и Кирил, кръстени от покойния Левкийски епископ Партений", пише Сакскобургготски до патриарх Неофит.

Симеон Сакскобургготски коментира, че в настоящия момент, макар синодалното решение да благославя молитвена форма, принудително отменена под натиска на атеистичната власт и която не застрашава по никакъв начин съществуващия днес конституционен ред, стана повод за необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита.

Затова той се обръща с молба към патриарх Неофит и към митрополитите - "да се молят, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този, който Ви целува десницата, помолете се тихо в сърцето си".