Допълнително закупените машини вече са в България. Две седмици преди вота от "Сиела Норма" все още не са започнали да въвеждат данните за парламентарните избори в машините. Очакват ЦИК да им предостави съдържанието на електронните бюлетини и някои технически средства, съобщи БНТ.

Изчислили са и че може да се наложи машините от местните избори да се използват за парламентарните, подготовката за това би отнела няколко дни.

Те са пристигнали късно снощи, обяви служебният премиер.

"Така че от гледна точка на ангажименти на правителството, съвместно с ЦИК, имаме осигуряване на пълния брой машини, необходим за провеждането на парламентарните избори, които предстоят буквално след по-малко от две седмици", заяви премиерът Стефан Янев.

От фирмата-изпълнител имат още работа по машините.

"На мен ми трябват адресите на всяка една секция в страната - къде ще бъдат разположени, колко машини ще има в конкретната секция, също така ми трябва бюлетината - списъкът с партии и независими кандидати, трябват ми списъкът с преференции, трябват ми смарт карти, трябват ми USB носители. Част от тези неща са налични, друга част - не", каза Стефан Митков - IT мениджър в "Сиела Норма".

Каквото не е налично, трябва да бъде осигурено от ЦИК. Комисията е и тази, която подава подреждането на кандидатите в преференциите за всяка една област.

"Информацията идва при нас. Нашите техници я обработват и такава каквато е, директно я наливат в нашия софтуер, който параметризира самите машини. Ние нямаме право да променим една точка и едно тиренце", каза още Стефан Митков.

Всичко това се случва още в склада в София. Машините трябва да тръгнат към секциите в страната напълно готови за използване.

"Не може в камиона или на предходния ден някой да отвори машината, да се гласува, да се погледне даже бюлетина или каквото и да било друго", каза Стефан Митков.

Машините издържат на високи температури, все пак не е препоръчително да са под директна слънчева светлина. Ако 5 минути избирателят не докосва екрана, машината първо пита: нужно ли му е още време, след това гласуването в тази сесия става невъзможно.

"След петата минута машината се заключва и член на СИК с негова карта трябва да отключи повторната възможност за гласуване", допълни Стефан Митков.

Ролката с хартията се сменя лесно. Ако в комисиите все пак не се справят, то могат да попитат по телефона техниците - близо 2500 на брой. Сигурността също е гарантирана.

"Флашките са пломбирани и те не се пипат от склада до края на изборния ден", каза Стефан Митков.

Най-вероятно ще се наложи машините от местните избори да се използват и за парламентарните. За целта те трябва да се върнат бързо в склада.

"Там моите колеги да предприемат действията да сложат новия софтуер, който е съвсем различен за парламентарните избори, да ги изчистят, да видят цялата окомплектовка дали е налична", каза още Стефан Митков.

Паралелно с подготовката върви и обучението за машинно гласуване по места. Днес - в Дупница.

"Лесно е, удобно е. Няколко клика, няколко секунди. За старите хора може да бъде малко по-трудно, защото те четат по-бавно, виждат по-трудно", каза Симеон Низамов.

Дезинфекцията на машините трябва да бъде с определени препарати заради чувствителността на екрана.