Управляващата партия в Турция предлага от 15 юли църквата "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Храмът е паметник от световно значение, а превръщаното му в джамия не е толкова лесно.

"Не трябва да се пипа наследството на Кемал Ататюрк. Виждал съм как там се трупат тълпи, това е една огромна каса за пари, постоянно има опашки. "Св. София" е символ. Най-добре да не се пипа и да си остане музей", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи, че намерението на Реджеп Ердоган не е добър сигнал към Запада. По думите му голяма част от населението на Турция не знае за какво става въпрос.

"Не е лесно нейното превръщане в джамия, тъй като трябва да се променят статутите на ЮНЕСКО, да се посрещне много остра реакция от Запада. Официалните позиции са изчаквателни, ще се надигнат доста гласове срещу тази промяна на църквата. България не може да се стои настрана, но нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме малка страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна държава. Не бих препоръчал нашата реакция да бъде остра", заяви проф. Матанов.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Журналистът и външнополитически анализатор - Мехмед Юмер, също коментира темата. Той посочи, че Турция изпитва икономически проблеми, на Ердоган му е нужен по-силен коз, а в случая това е "Св. София".

"Като тема стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен сектор в Турция от дълго време. На 29 май, когато се навършиха 567 години от завладяването на Константинопол, беше прочетено слово от корана и това беше сигнал", отбеляза Юмер.

"Не ми се струва толкова лесно "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Турският президент наистина трябва да се изправи много силно срещу западната критика", подчерта журналистът.

Юмер е на мнение, че Ердоган винаги успява да покаже нещо, което той иска, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Анкетите показват, че близо 80% от турското население няма възражения това да се превърне в действаща джамия, съобщи журналистът.

"Направиха се много неща в Турция, които заличиха много от направеното от Кемал Ататюрк. Един султан управлява от Босфора", смята Юмер.