Въпросът с преразглеждането на статута на църквата "Света София" в Истанбул от музей в действаща джамия трябва да бъде обсъден на сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на народния представител от "БСП за България" Иво Христов. Депутатът отбеляза публикации в турската преса, според които църквата музей "Света София" може а бъде отворена за молитви като джамия на 15 юли.

Томислав Дончев посочи, че до тази процедура в ЮНЕСКО не се е стигнало. По думите му едва след това българската страна има основание за реакции.

"Настоящият въпрос моля да не се третира като намеса във вътрешните работи на иначе приятелска Турция, а само като официална загриженост за съдбата на византийския културен паметник", заяви Христов.

Депутатът посочи, че на 29 май турският президент е заявил, че монументалната музейна сграда "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия. По думите на Христов датата не била избрана случайно. Той припомни, че на 29 май 1453 г. Константинопол пада под османска власт. Христов каза, че вече има остра реакция от страна на гръцкото правителство и попита дали и българското правителство ще реагира. Той припомни, че църквата "Св. София" има огромно символно и сакрално значение за православното християнство.

Вицепремиерът Томислав Дончев припомни, че международната организация, която следи за опазването на подобни паметници, е ЮНЕСКО и Конвенцията за световното културно и природно наследство, приета през 1972 година. "Самата базилика "Света София" по предложение на Турция е включена в Световния списък на ЮНЕСКО още от 1983 г. като един от обектите на ЮНЕСКО", посочи Дончев.

"Хипотетично, ако се стигне до преразглеждане статута на културния обект, този въпрос трябва да бъде обсъден на сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО и едва тогава българската страна има основание за реакции. До тази процедура не се е стигнало", коментира вицепремиерът.

По думите му решението дали да бъде променен статутът на "Света София" от музей в джамия се очаква да бъде взето след две седмици. Вицепремиерът припомни, че това не е първият опит за промяна на статута и визира усилията на Асоциацията на паметниците от древността и околната среда, която е подала петиция в турския съд да проучи дали подписът на Кемал Ататюрк в декрета от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей е истински или фалшив.

"Това не е първото искане. Досега няколко пъти е подавано такова, но трябва да отбележим, че до момента всички жалби са били отхвърлени", добави Дончев.