Сега завърши Общото събрание на учените в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, с което дадохме мандат за подписване на договореното в петък споразумение между БАН, НИМХ и МОН, и излъчихме екип за преговори, ако това се налага. Това съобщи за БТА бившият директор на НИМХ проф.Христомир Брънзов и добави, че както е било решено, когато се подпише споразумението, от НИМХ ще изпратят повече от една кандидатура за изпълняващ длъжността директор на НИМХ на Управителния съвет /УС/ на БАН, за да го избере и назначи.

Трябва да се разбере кога ще бъде подписано това споразумение, за да изпратим след това кандидатурите, каза проф.Брънзов.

На въпрос дали утре от НИМХ ще спрат с прогнозите на времето, както бяха обявили, че на 18 септември ще спрат работа заради това, че от 30 август са без директор, проф.Брънзов отговори, че "възможността за спирането е чисто обективна, защото нямаме никакви графици за денонощна работа и няма кой да ги утвърди".

Затова работещите в НИМХ трябва да преминат от 24-часови дежурства към нормален работен ден. "Отделно НИМХ е притиснат от неплатени сметки за всякакви комуникации и ако се спре електроенергията и различните комуникации, тотално ще спрем", коментира проф.Брънзов.

По думите му, "ако започне такъв режим на работа в НИМХ, прогнозата за времето няма да се актуализира няколко пъти в денонощието, както е сега, но това е свързано и с всичките системи за ранно предупреждение за бедствия, които НИМХ поддържа при 24-часовия режим на работа". Затова освен моята кандидатура за изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ, колегите ми излъчиха още една кандидатура - на проф.Пламен Нинов, каза проф.Брънзов.

Припомняме, че преди дни от БАН предложиха чл.-кор. дн Костадин Ганев за и.д. директор на метеоролозите.