Наблюдава се добра тенденция на броя на излекуваните спрямо този на новозаразените през последните две седмици, но има и плавно покачване на заболеваемостта - това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти. По думите му ще се предприемат мерки за локално овладяване на ситуацията. 

В Бургас ще бъдат ограничени плановите дейности в болниците и плановата хоспитализация. Към момента това не се налага в София, но има вероятност подобни мерки да бъдат предприети в Кюстендил, Враца и Плевен, препоръчва се и спиране на плановите операции, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му е голяма разликата в заболеваемостта в отделните региони - в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище - 27 на сто хиляди. Според данните от последните две седмици страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров.

Очакват се резултатите от 600 проби, които от Националния център по заразни и паразитни болести са изпратили в Германия за верификация за британския вариант на вируса, на който според здравните власти се дължи покачването на заболелите. Според Кунчев след него предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има и за нигерийския вариант: "Не искам да плаша никого и да всявам смут, но е по-добре да ви го кажа, за да са информирани хората". 

"Изцяло от поведението на всеки един зависи дали ще имаме големи скокове по време на третата вълна", коментира още Кунчев. 

Относно ваксинирането, следващата седмица ще стартира клип по националните телевизии, с които здравните власти целят да мотивират онези, които се колебаят дали да се имунизират. 

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов обясни, че общо ваксинираните българи срещу COVID-19 са 248 080, втора доза имат 41 000 души. 45 000 от ваксинираните са получили ваксината си от личния лекар. Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, увери той.

Личните лекари имат готовност да продължат с имунизирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, допълни заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Бранзалов. 

На големите болници е заповядано да ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за ваксиниране е до 10 март, каза директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери той. Иначе препоръката на здравния министър за изборната кампания е да се "води по-дистанционно, с повече срещи на открито, да се спазва дистанция, да се носят предпазни средства". 

Не са водени разговори България да получи ваксини от Израел. Засега няма потвърждение от Германия и Франция за възможност да ни предоставят по-рано препарат срещу COVID-19, който на следващ етап страната ни да върне, стана ясно още на брифинга. 

По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов се очаква от ваксината на "Пфайзер" да пристигнат още 105 300 дози в пет доставки, като засега е извършена първата доставка. През март се очакват над 85 хиляди дози от производителя "Модерна". От "АстраЗенека" има информация за очаквани 300 хиляди дози за март, като категорично потвърждение има за първите две доставки до 12 март.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на "Янсен", добави Кирилов. Ако становището на Европейската агенция по лекарства (ЕМА) е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Очаква се доставките от нея да започнат от април. Продължава предварителният преглед на документите и на още една ваксина. По думите му постоянно се оценява ефикасността на ваксините спрямо новите варианти на вируса. 

Скоро ЕМА трябва да публикува информация за старта на официалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник", посочи още той. "Не се знае колко време ще продължи оценката, но ако се стигне до подаване на заявление за разрешаване за употреба и получи положително становище, ние сме готови ваксината да бъде прилагана и в България", допълни Кирилов.

За ваксината на "Пфайзер" няма клинично проучване, което да доказва необходимостта от трета доза на ваксината, каза министърът Ангелов, след като се заговори в последните дни за подобна възможност.