Всеки трети англичанин, който прави опити да спре цигарите е опитал това чрез преминаване към електронна цигара, с която да замести вредния си навик. Вейпингът е ефективен метод за отказ от тютюнопушенето и е най-популярното средство за това във Великобритания. Това сочи последният публикуван седми независим доклад на Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE).

"В нашия доклад се събират констатации от рандомизирани контролирани проучвания, услуги и средства за спиране на тютюнопушенето и проучвания сред населението. Стига се до заключението, че продуктите с никотин като електронните изпарители са ефективен начин за успешно отказване от тютюнопушенето", коментира Ан Макнийл, професор по зависимости в британския университет King"s College в Лондон.

Процентът на успешните опити за спиране на пушенето чрез електронни цигари е много по-голям от всеки друг метод за отказ от цигарите на Острова. Данните показват, че близо половината от британските пушачи, опитали да ги спрат с помощта на вейпинга, са успели да го направят, като процентът варира според регионите. В Югозападна Англия половината от пушачите са успeли да откажат вредния навик именно с помощта на вейпинг устройствата, а в други области като Йоркшир и Хъмбър, този процент е дори още по-висок - до 78 на сто, показват проучванията.

Десетки хиляди са спрелите цигарите с помощта на електронните изпарители само през 2017 г., според статистиката. В сравнение с прегледа на данните от предишните години тази година има все по-убедителни научни доказателства, че електронните цигари са ефективно средство за спиране на тютюнопушенето или намаляване на вредата от него, допълват изследователите в доклада на здравната агенция на Великобритания.

Експертите са категорични: комбинацията от вейпинг продукти и психологическа подкрепа за отказ от пушенето трябва да са достъпни за всеки, който е решил да откаже цигарите. Според тях местните власти във Великобритания трябва да продължат да финансират и предоставят услуги в подкрепа на спирането на тютюнопушенето, като се прилага последователен подход за стимулиране на преминаването към електронни цигари за онези, които иначе биха продължили да пушат.

Всеки трети пушач на Острова е предпочел да премине към електронна цигара в опита си да откаже традиционните. Всеки пети бивш пушач пък твърди, че е потребител на вейпинг устройство, за да задоволява никотиновия си "глад".

Британските експерти: дезинформацията е сериозна, доверявайте се на науката

Докладът на британската Агенция по обществено здраве на Англия Public Health England посочва като сериозен проблем растящата през последните години дезинформация по темата за безопасността на "електронните цигари".

Погрешното възприятие, че е-цигарите са по-вредни от конвенционалните, не отговаря на научните доказателства до момента, посочват изследователите от Кралския колеж King"s College.

Според цитирано проучване само една трета или 29 на сто от настоящите пушачи смятат, че употребата на електронни цигари е по-малко вредна от пушенето.

Редица научни доказателства показват точно това - че бездимните продукти като електронните цигари намаляват значително риска за здравето на пушачите спрямо продължаващото тютюнопушене. "Очакваме негативните за здравето последствия от вейпинг устройствата да са много по-малко от тези при конвенционалните цигари", е заключението на Комитета по токсичност във Великобритания (COT) след обстоен преглед на безопасността на електронните цигари.

Трябва да направим всичко възможно, за да противодействаме на дезинформацията по темата, казва директорът на World Vapers"s Alliance (WVA), Майкъл Ландл.

"Имаме допълнително потвърждение, че употребата на електронни цигари е средство за изход от тютюнопушенето. Тези, които продължават да твърдят, че вейпингът е врата към тютюнопушенето, трябва да отделят време, за да прочетат науката. Вслушвайте се в науката", призова Ландл.

Великобритания: Остров без дим до 2030 г.

Обединеното кралство е известно като пионер в политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Въпреки това към момента между 6 и 7 млн. души на Острова все още продължават да пушат, а близо 3 милиона още са потребителите на вейпинг устройства.

Затова и британското правителство си постави амбициозна цел за превръщане на Великобритания в "Остров без дим" до края на 2030 г. "Брекзит" позволява приемането на нови мерки за намаляване на тютюнопушенето и вредата от него на Острова. Експертите обсъждат начини за стимулиране на пушачите за преминаването им към по-малко рискови бездимни продукти чрез поставяне на надписи на кутиите с цигари. Отделно на преден план излезе и темата за издаване на разрешение за продажбата на "шведски снус". Тютюнът за орална употреба е забранен за внос във всички страни в ЕС, с изключение на Швеция.

Страната, откъдето произхожда този бездимен продукт, се слави с най-голям брой отказали се от цигарите през последните години, заради снуса, както и с най-нисък процент на заболявания от рак на белия дроб, сочат данните от последния доклад на Евробарометър.

Източник: Седми годишен доклад на Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE) за е-цигарите "Вейпинг в Англия: Актуализация на доказателствата, февруари 2021г."